Új-Zéland először nyitja meg teljesen határait a pandémia kezdete óta

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 02. 13:38

Új-Zéland a koronavírus megjelenése után, 2020. márciusában bevezetett határzárás óta először nyitotta meg teljesen határait a nemzetközi utazók előtt. A desztináció mostantól minden látogatót fogad, beleértve a vízummentességet nem élvező országokból érkezőket és a diákokat is.

Jacinda Ardern miniszterelnök "hatalmas pillanatnak" nevezte a lépést, és elmondta, hogy "ez egy nagyszerű hír a turizmus ágazat és a gazdaság számára, hiszen közeledünk a tavaszhoz és a nyárhoz, amikor az északi féltekéről érkező emberek a téli szabadságukat töltik nálunk."

A legtöbb látogatónak továbbra is teljes körű oltásra van szüksége, de nincsenek karanténkövetelmények.

A turisztikai vállalkozások, illetve a szektorban dolgozók optimisták és készen állnak arra, hogy újra fogadják a nemzetközi látogatókat a világ minden tájáról - írja a TTG.

Az ország emellett újra megnyitotta kapuit az óceánjáró hajók előtt is, de az utasoktól egyelőre igazolást kérnek a védőoltás meglétéről.
A lépésnek köszönhetően az utazási szektor lendületes növekedést tapasztalt az ország felé, az elmúlt négy hétben megduplázódtak a célállomásra irányuló foglalások.

ujzeland_123rf

Új-Zéland a 2020 márciusában bevezetett határzárás óta először nyitotta meg teljesen határait a nemzetközi utazók előtt

Fotó: 123rf.com

Az ország idén áprilisban kezdett el óvatosan nyitni, ez a folyamat zárult le július végén. Először az Ausztráliából visszatérő, beoltott állampolgárok léphettek be, márciustól pedig bárhonnan engedélyezték a visszatérést. Májustól megkezdődött a vízummentességi listán szereplő több mint 50 országból érkező turisták fogadása, mostantól pedig bárki beléphet az országba.

A kemény korlátozások nagyon súlyosan érintették a turizmust Új-Zélandon. A 2021 márciusával végződött pénzügyi évben az ágazat hozzájárulása a GDP-hez 2,9%-ra csökkent az egy évvel korábbi 5,5%-ról. A nemzetközi turizmus különösen nagy csapást szenvedett el, bevétele 91,5%-kal zuhant a hivatalos adatok szerint. Emellett a turizmusban közvetlenül foglalkoztatottak száma is több mint 72 ezer fővel csökkent a szigetországban ebben az időszakban - számolt be róla a BBC.