Újabb látványossággal bővül Hatvan turisztikai kínálata

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 03. 09:26

A hatvani vasútállomás területéről átköltöztettek két, egykor működött, nagy teljesítményű mozdonyt a Népkertbe, ahol a jövőben pályázati támogatással vasút-történeti parkot szeretnének létrehozni.

A Zagyva-parti városban nagy múltra tekint vissza a vasúti közlekedés: 1867-től folyamatosan szolgálja a települést és nagyban hozzájárult Hatvan fejlődéséhez. Napjainkban is hazánk egyik fő közlekedési csomópontja. Szinyei András alpolgármester elmondta, hogy a város a megújulási időszakát éli, aminek részeként a Népkert arculata is változik. A MÁV-val együttműködve Horváth Richárd polgármester kezdeményezésére arra törekszenek, hogy a korábbi évtizedekben jó szolgálatot tett régi mozdonyokból néhányat megmentsenek az utókornak. Így a hatvani vasútállomás területéről a Népkertbe költöztettek át két, egykor működött, nagy teljesítményű mozdonyt. Ezzel méltó környezetet teremtettek ahhoz, hogy egész évben megcsodálhassák őket az érdeklődők. A továbbiakban turisztikai pályázati támogatással vasúttörténeti parkot szeretnének létrehozni, ahol egy kis nyomtávú kerti szerelvény is működne.

Az egykor működött Truman mozdony

Fotó: Mentusz Károly

Az emlékpark kialakításának első mozzanataként az amerikai gyártmányú Truman és a harmadik birodalmi Bumbardó gőzösöket a Magyar Vasútmentő Egyesület tagjai a hatvani önkéntesekkel felújították és és ünnepélyesen átadták a hatvaniaknak. A ma már ritkaságnak számító mozdonyoknak 48 méter hosszú sínpályát építettek és arra helyezték őket, valamint tájékoztató táblákat is felszereltek. Így a Népkertbe látogatók ezek történetét is megismerhetik. Hatvan alpolgármestere arra is kitért, hogy nemcsak a városban és a környékén élők, hanem az érkező turisták is szívesen fogadták a mozdonyokat.

Egy Bumbardó gőzöst is megcsodálhatunk

Fotó: Mentusz Károly

A tervek szerint a következő időszakban újabb, korábban működött és felújított gőzgépeket is elhelyeznek a parkban. A nyugat-európai országokban ma már igen népszerű kerti vasút létrehozására elkezdődött a tervezőmunka. Bíznak abban, hogy a fejlesztésekkel tovább erősíthetik a hatvani Népkert népszerűségét, és az érdeklődők számának növekedésére számítanak.