Újabb világörökségi helyszínnel gazdagodhat Kárpátalja

Forrás: karpataljaszeretlek.hu

 2019. február 11. 14:15

Ungvár Város Önkormányzat azt szeretné elérni, hogy világörökségi helyszínné nyilvánítsák Ungvár híres negyedét, az úgynevezett Kis-Galagót.

A csehszlovák korszak idején épült kerület – a történelmi városnegyed mellett – Ungvár arculatának meghatározó részét képezi. A város peremrészén kiépült Kis-Galagóban nemcsak a hivatali épületek kaptak helyet az 1930-as években, hanem a cseh tisztviselők lakóházai is. A negyed legmonumentálisabb épülete a kormányzósági palota, amelyben ma a megyei tanács, illetve a megyei közigazgatási hivatal működik. A Kis-Galagóban található, a konstruktivizmus jegyeit magán viselő épületek állaga folyamatosan romlik, a független Ukrajna fennállása óta semmilyen felújítást nem végeztek a városnegyedben. A világörökségi helyszínné nyilvánítás kapcsán remélhetőleg legalább a javarészt magántulajdonban lévő épületek külső burkolatát felújítják. A világörökségi helyszínné nyilvánítást mindenesetre több éves előkészítő munka előzi meg, melynek első fázisát 2019 és 2020 között végzik majd az illetékes hatóságok.

Ungvár központjának látképe az Ung felől

Fotó: Wikipédia

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő ukrajnai helyszínek között jelenleg két kárpátaljai vonatkozású található. Közel 3 évig tartó közös munka eredményeként 2013-ban összesen 16, Lengyelország, illetve Ukrajna területén található fatemplommal együtt két kárpátaljai is felkerült a listára. A kulturális és természeti értékek védelme kiemelten aktuális kérdés ma Kárpátalján. Rengeteg az olyan komoly történelmi, kulturális vagy éppen természeti jelentőséggel bíró objektum a vidéken, ami rekonstrukcióra, védelemre szorul. Folyamatosan napirenden van – elsősorban magyarországi és eu-s források bevonásával – az ungvári vár rekonstrukciójának kérdése, a ma filharmóniaként működő egykori zsinagóga épületének felújítása, a Bazil-rendi monostor vagy a Gyöngyösi-kúria megmentése.

A Kárpátok Európa egyik legnagyobb biológiai változatossággal rendelkező területe. Európai viszonylatban is jelentős számú természetvédelmi terület található a megyében. 2007-ben természeti világörökségi helyszínné nyilvánították a Kárpátokban, a Kárpáti Bioszféra Rezervátum és az Ungi Nemzeti Természetvédelmi Park területén (Csornohora, Kuzij, Máramaros, Ung, Szvidovec, Uglja–Széleslonka), illetve Szlovákiában található ősbükkösöket. 2011-ben és 2017-ben tovább bővítették a már Európa számos országára kiterjedő világörökségi helyszínt, melynek kapcsán újabb területek kerültek fokozott védelem alá Kárpátalján az Elvarázsolt Vidék és a Szinevér Nemzeti Természetvédelmi Parkokban.