Újra nyitva a fertődi Esterházy-kastély és a nagycenki Széchényi-mauzóleum

Forrás: turizmus.com

 2021. május 08. 15:00

Újra fogadnak látogatókat az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont örökség helyszínei: a fertődi Esterházy-kastély, a nagycenki Széchényi-mauzóleum és a Sopronbánfalvi Kolostor Pálos Kiállítása, valamint az Esterházy-kávézó is.

Egresitsné Firtl Katalin ügyvezető tájékoztatása szerint "minden tekintetben készen állunk a látogatók fogadására, a beltéri és kültéri helyszíneinken, programjainkon egyaránt. Biztosítunk minden, a jogszabályok szerinti feltételt és körülményt ahhoz, hogy teljes biztonságban legyenek látogatóink."

Az ügyvezető azt is hangsúlyozta, hogy mindeközben ütem szerint halad mindkét kastély – a fertődi Esterházy-kastély és a nagycenki Széchenyi-kastély – nagy volumenű fejlesztése is.

A fertődi Esterházy-kastély keddtől vasárnapig 9-17 óra között tart nyitva, az utolsó vezetés 16 órakor kezdődik. A félóránként induló, vezetett kastélytúrákon a négy dísztér, a kastélykápolna és „Az Esterházyak mesélő kincsei” kiállítás tekinthető meg.

esterhazykastely

A látogatóknak a védettségi igazolványukat a jegyvásárlásnál és a múzeumi térbe történő belépésnél fel kell mutatniuk

Fotó: Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont

A múzeum nyitvatartási idejében látogatható Zoób Kati: „Repertoár – Az ellentétek harmóniája” kiállítása is a kastély Narancsházában. Barokk színháztörténeti túra naponta 10 órakor indul és igény esetén, minimum 10 fős csoportoknak „Eszterháza parkjai, kertjei” – parktúrát is indítanak.

A látogatóknak a védettségi igazolványukat a jegyvásárlásnál és a múzeumi térbe történő belépésnél fel kell mutatniuk, itt kötelező a maszkhasználat is.A kastélyban zajló és a kastélyparkot is érintő fejlesztési munkálatok miatt arra kérik az érdeklődőket, hogy a parkok területén fokozott elővigyázatossággal és körültekintéssel közlekedjenek.

Az Esterházy-kávézó naponta 10 és 18 óra között várja vendégeit, az Esterházy-kastély barokk-rokokó környezetében. A kávézó belterébe védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphetnek csak be.

Nagycenken vezetett program keretében újra látogatható a Széchényi-mauzóleum, valamint a Nemzeti Sírkert részét képező szakrális környezete is. Ennek része – többek között – Széchényi Alajos I. világháborús hősi halott sírja, illetve a sárvár-felsőőrvidéki grófi család őseinek szarkofágja és a család életéhez kötődő több személy nyughelye.

esterhazykastely

Egresitsné Firtl Katalin ügyvezető újranyitja a kastély kapuit

Fotó: Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont

A Széchényi-mauzóleum keddtől vasárnapig 9-17 óra között tart nyitva, pénztárzárás 16.30-kor. A nagycenki Hársfasor változatlanul szabadon bejárható.

A kastélyegyüttes a nyitás mellett továbbra is megtekinthető az online térben.

A Sopronbánfalvi Kolostor Hotel és Étterem földszintjén a Pálos kiállítást nézhetik meg az érdeklődők.