Gyula és Békés vármegye, ahol ezerarcú kaland várja a látogatót

Forrás: turizmus.com

 2024. február 26. 15:43

Az idei Utazás kiállítás belföldi díszvendége Gyula és Békés vármegye volt, ennek szellemében sajtótájékoztató keretében is megmutatta értékeit a híres fürdőváros és a sokszínű vármegye. A gyulai kötődésű Hevesi Tamás és barátai pedig koncerttel népszerűsítették a régiót.

Görgényi Ernő polgármester bemutatta Gyula legismertebb turisztikai attrakcióit, nevezetességeit, a Gyulai Várfürdőt, a várat, az Almásy-kastélyt, a Várszínházat, Erkel Ferenc szülőházát, a polgári miliőt egyedülálló módon bemutató Ladics házat, a Százéves cukrászát és az ízletes gyulai kolbászt.

A Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója, Kun Miklós a város gyógyhatású termálvízéről mesélt, és kiemelte, hogy a Gyulai Várfürdő természetvédelmi területen fekszik, egyben történelmi örökség is, különleges medencékkel. Folyamatos fejlesztéseik a vendégelégedettség erősítését, illetve az energiahatékonyság növelését egyaránt szolgálják. Az igazgató hangsúlyozta, hogy az idősebb gyógyulni vágyók mellett a családosokat is várják, őket szolgálja például az ország egyik legszebb zárt terű AquaPalotája vagy a vízi gyermekparadicsom – írja a beol.hu.

A kiállítás ideje alatt nagy volt a forgalom a belföldi díszvendég standján

Fotó: turizmus.com

Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója elmondta, tavaly 180 ezren keresték fel a gyulai kiállítótereket. Beszélt a vár és az Almásy-kastély számos programjáról, amelyek között a gyertyafényes tárlatvezetések egészen különleges élményt nyújtanak látogatóknak. Nagyon népszerű volt a Gödöllői Királyi Kastéllyal szervezett Sisi kiállításuk, amelyet 33 ezren tekintettek meg. Jelenleg is látható a Munkácsy: a sikersztori című interaktív tárlat. A szakember bemutatta még a szabadulószobákat, valamint az Erkel Ferenc Emlékház interaktív eszközeit és a kiállítóhelyeket.

A Gyulai Várszínház igazgatója, Elek Tibor a teátrum történetét vázolta, kiemelve, hogy idén hatvan éve, hogy megtartották az első előadást a várban. A várszínház történelmi érdeklődése a mai napig megmaradt, minden évadban vannak történelmi témájú darabok, de új és ősbemutatók, kortárs magyar drámák ugyancsak jellemzik a teátrumot.

A Gyulai Pálinkafesztivál főszervezője, Varga-Bora Tímea elmondta, a gyulai esemény volt az első fesztivál, amely felvállalta a hungarikum pálinka népszerűsítését. A rendezvénysorozaton megmutatják, hogy a pálinkának a konyhában, az ételkészítésben is ott a helye. Kitért arra, hogy idén a birs lesz a fesztivál gyümölcse.

Népszerű helyi termékek sorakoznak a bemutató polcokon

Fotó: turizmus.com

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület alelnöke, Kotroczó Henrietta elmondta, elkezdődött az az egész éves rendezvénysorozat, amellyel Békéscsaba városa Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulóját ünnepli, és idén befejeződik a Munkácsy-negyed fejlesztési programja.Felidézte,  hogy a tavaly az év kerékpárútja címet kiérdemelt Wenckheim kerékpárúthoz szintén több program fog kapcsolódni. A szakember nem hagyta ki Békéscsaba büszkeségét, a csabai kolbászt és a hozzá kapcsolódó fesztivált sem.

Hamzáné Szécsi Ágnes, a Szarvasi Turisztikai Kft. ügyvezetője a történelmi Magyarország középpontjában fekvő Szarvas „legjeit” mutatta be, vagyis az ország legnagyobb területen fekvő arborétumát, a Mini Magyarország makettparkot, valamint a Körös-völgyi Állatparkot a Kárpát-medence őshonos állataival, és azt is kiemelte, hogy hazánkban kizárólag itt tekinthető meg a jávorszarvas. Ezután a vízi színház különlegességeiről és idei programkínálatáról esett szó.

Békés polgármestere, Kálmán Tibor hangsúlyozta, településük kínálata jól kiegészíti a békéscsabai és a gyulai attrakciókat, a három város példásan dolgozik együtt. Szólt a Békési Wondairland Fesztiválról, az autós tuningshowról, a Madzagfalvi Napokról, az aktív turizmus adta lehetőségekről, a Dánfoki Üdülőközpontról, a kishajó-kikötőről, az Ó-Fehér-Körös és a Kettős-Körös egyedi természeti környezetéről, a Békési Pálinkaházról, a helyi fürdőről, programjaikról.

Elmondása szerint olyan aktív turisztikai attrakción dolgoznak, amely Gyulától egészen Csongrádig egyedülálló kerékpáros és vízi turisztikai útvonalat fűz majd fel egy hálózatra.

A stand színpadán folyamatosan váltották egymást a programok

Fotó: turizmus.com

Gyomaendrőd polgármestere, Toldi Balázs, egyik legnagyobb erősségüknek nevezte, hogy városuk a Hármas-Körös mentén fekszik, és a folyó szabályozásával létrejött tizenhat olyan holtág a településen, amely turisztikai kínálatot is nyújt. Szólt a horgászturizmus jelentőségéről is, bemutatta még a Liget fürdőt, és a különleges gyomaendrődi sajtokat, valamint a hozzákapcsolódó fesztivált.

Szebellédi Zoltán, az Alföld Slow Egyesület elnöke nagyon fontosnak nevezte azoknak az értékeknek a bemutatását, amelyek a kisebb településeken is megjelennek. A vármegyének különleges helyi értékei vannak, amelyeket érdemes bemutatni, s erre a slow turizmus kiválóan alkalmas.

A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Orosz Tivadar méltatta az egész megyét jellemző termálvízkincset, a különleges kastélyokat, történelmi helyeket, a horgász- és vadászturizmust.

A látogatók tavaly több mint 1,1 millió vendégéjszakát töltöttek el a vármegyében, azok több mint felét Gyulán. A külföldi turisták aránya 20 százalék, aminek több mint háromnegyedét a román vendégek adják – olvasható a beol.hu cikkében.