Várnak az amerikai nemzeti parkok

Szerző: Csémi Klára

Forrás: turizmus.com

 2017. november 15. 18:24

Szokványosnak nem nevezhető rendezvényre invitálta a szaksajtó és az utazási irodák képviselőit az USA nagykövetsége és a Discover America Comittee.

A Corvin mozi egyik termében exkluzív 3D-s vetítés keretében ismerkedhettek meg az Egyesült Államok nemzeti parkjainak rendkívül sokszínű kínálatával.



A meghívottakat előbb Katia Jane Bennett első titkár, a nagykövetség kelet- és közép-európai környezetvédelmi, tudományos, technikai és egészségügyi regionális irodájának vezetője üdvözölte, majd átadta a szót David Kostelanciknak, a nagykövetség ügyvivőjének. Mint az amerikai külképviseletet vezető diplomata kiemelte, az utazási szektor képviselői első ízben láthatják az America Wild – National Parks Adventure című ismertető filmet. A külképviselet támogatja a Discover America magyar tagozatának célkitűzéseit, hogy minél több magyar látogató ismerkedjen meg országával. – Az Egyesült Államok egyedülálló és felejthetetlen úti cél, legyen szó üzleti vagy magánjellegű útról – hangsúlyozta.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar utazók jelentős könnyítéseket élveznek, tekintettel arra, hogy Magyarország az amerikai vízummentes program keretében egyike annak a 38 országnak, amelynek állampolgárai 90 napnál rövidebb időre vízummentesen utazhatnak be az USA területére.

David Kostelancik elmondta: évről évre növekszik az Egyesült Államokba utazó magyarok száma. 2016-ban 14%-kal több, 77 ezer fő érkezett üzleti és magán útra az országba. A tendencia várhatóan folytatódik, tekintettel arra, hogy hamarosan közvetlen légi kapcsolat köti össze országainkat: júliusban a LOT jelentette be, hogy 2018 áprilisában Budapestről New Yorkba és Chicagoba indít repülőjáratokat, és nagyjából ekkorra időzíti az American Airlines is járatainak indulását Budapest és Philadelphia között. Feltételezhető, hogy ezek a fejlesztések még nagyobb keresletet ébresztenek az Egyesült Államok iránt – fogalmazott.

Az ügyvivő ismertetett néhány részletet is a magyarok utazási szokásairól. Eszerint azok, akik első vagy második alkalommal látogatnak Amerikába, a keleti part városait, New Yorkot, Pennsylvaniát, a tengerparti övezeteket, Floridában a Disneylandet keresik fel, és hasonlóképpen keresettek a nyugati parton fekvő városok, Los Angeles és San Francisco is.


Aki már sokadik alkalommal látogat országunkba, az az élmények nyomába ered Kentuckyban, Nashville-ben és persze az ország minden pontján megtalálható nemzeti parkokban – mondta az ügyvivő. Felidézte, hogy az amerikai nemzeti parki szolgálat (National Park Service) Woodrow Wilson elnöksége idején, 1916-ban alakult meg, ám a jól ismert Yellowstone Park még ennél is régebben, 1872-ben a kongresszus döntése nyomán jött létre. E lépések nyomán világszerte mozgalommá vált a nemzeti parkok ügye, s egy-egy ország természeti csodái így váltak mindenki által elérhetővé – szögezte le.

Néhány adat is elhangzott. E szerint az amerikai nemzeti parkok hálózatába jelenleg több mint 400 helyszín tartozik, területük 84 millió hektárt ölel fel. Húszezer alkalmazott óvja a parkok épségét és áll a látogatók szolgálatára. A nemzeti parkokban 247 veszélyeztetett állat- és növényfaj, több mint 75 ezer régészeti terület, 27 ezer történelmi emlékhely és prehisztorikus képződmény és több mint 80 ezer mérföldnyi ösvény található. Igazi ritkaságok is fellelhetők a parkokban: például az alaszkai barnamedve, az óriás mamutfenyők, valamint a világ legnagyobb összefüggő barlangrendszere.

Végezetül elmondta, hogy a most látható film tavaly, a nemzeti parki szolgálat százéves fennállása alkalmából készült. A fantasztikus 3D-s IMAX film narrátora nem kevésbé ismert személy, mint az Oscar-díjas színész-rendező, Robert Redford.
Tekintsék meg a lélegzetelállító felvételeket, a vörös sziklás kanyonokat, Amerika legendás szabadtéri látványosságait: a Yellowstone, a Glacier, a Yosemite és az Arches Nemzeti Parkot, majd jöjjenek el, és nézzék meg mindezt minél előbb személyesen! – zárta beszédét az ügyvivő.

A film hivatalos trailerét az alábbiakban tekintheti meg:

Tőle a szót Walkó Miklós, a Discover America Committee Hungary alapító elnöke vette át. Elmondta: a magyar–amerikai idegenforgalmi kapcsolatokat segítő szervezet tíz éve jött létre az amerikai követség kereskedelmi osztálya kezdeményezésére. Reményét fejezte ki, hogy Magyarországról az évi nyolcvanezerhez közeli látogatói szám – nem kis részben a rendkívül sok fantasztikus látnivaló vonzásában – tovább növekszik.

A rendezvény vendége volt Jennifer T. Nersesian, a New York környéki Gateway National Recreation Area főfelügyelője is, aki a vetítés után válaszolt a felvetődő kérdésekre.


Így kiderült, hogy valamennyi nemzeti park nyitva áll a nyilvánosság előtt. Előzetes jegyvásárlás általában nem szükséges, és számos helyen ingyenes a parkok területének látogatása. Szállás- és kempinghely a parkok területén, de többnyire a közeli településeken található – ezeket nem árt időben lefoglalni. Egy látogató átlagosan négy órát tartózkodik az általa kiválasztott helyszínen, de vannak, akik napokat, sőt heteket is eltöltenek egy-egy parkban.

Az sem ritka – például Alaszkában –, hogy a hatalmas területen hetekig nem találkozik más látogatóval az ember. Rendkívül sokféle szabadtéri időtöltésre nyílik lehetőség az egyszerű sétától és kempingezéstől a túrázáson, raftingoláson, hegyi kerékpározáson, madárlesen, hótalpas túrákon és szörfözésen át a hegy-, szikla- és jégfalmászásig.