Zarándokutat alakít ki a fehérvári egyházmegye

Forrás: MTI

 2017. november 28. 14:29

A Székesfehérvári Egyházmegye 1,5 milliárd forint támogatást nyert A magyar szent család nyomában elnevezésű tematikus zarándokút projekt megvalósítására.

A 2019-re befejeződő, százszázalékos támogatású Ginop-projekt keretében látogatóközpont épül Székesfehérváron, a püspöki palota kertjében, amiben kőtár, látványraktár, tematikus kiállítótér lesz, az emeletén pedig múzeumpedagógiai foglalkoztató termek létesülnek. Megújul az egyházmegyei múzeum épülete is: a homlokzat részleges rekonstrukciója mellett a belső udvar a zarándokok fogadására alkalmas térré alakul, ahol kisebb rendezvények, koncertek lebonyolítására is lehetőség nyílik. Részlegesen felújítják a püspöki palotát, és az emeleti részen láthatóvá válik, hogy a mindenkori székesfehérvári püspökök miként adták át a szent család üzenetét az embereknek.
Bodajkon a Segítő Szűz Mária Kegytemplom mellett, a Szent Imre Zarándokházban az épület átépítésével 56 személyes zarándokszállást alakítanak ki. Vértessomlón, a Sarlós Boldogasszony plébánia melletti tér megújul, a családok számára "Szent Család mesetér" című interaktív játszóteret alakítanak ki.

A püspöki palota kertjében látogatóközpont épül

Fotó: hu.wikipedia.org

Dózsa István püspöki vagyonkezelő elmondta: innovatív eszközökkel igyekeznek a vallási és kulturális turizmus igényeit kielégíteni és segíteni a keresztény Magyarország bölcsőjének, továbbá a család szerepének megismerését. Szeretnék elérni, hogy Székesfehérvár, Bodajk és Vértessomló újra családi búcsújáróhellyé váljon. Spányi Antal katolikus megyés püspök kiemelte, hogy Székesfehérvár az első magyar szent család - Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre herceg - városa, és egyedülálló tiszteletüket ez a beruházás tovább erősítheti. Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester jelezte, hogy a zarándokút a jövőbeni Árpád-ház sétaút része lesz.