Hogyan alakul jelenleg a napelemek életciklusa? Megéri beruházni?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2024. március 10. 09:24

A napelemek életciklusa fontos beszédtéma ma Európában, mivel a megújuló energiák térnyerése óriási volt az elmúlt években. Ezt jól mutatja az is, hogy például még az Egyesült Királyságban is jelentős termelésnövekedés volt ezen a téren.
Annak ellenére is, hogy nem épp a legideálisabbak ott a körülmények napenergia-előállítás szempontjából.

 

A napelemek számában hatalmas a növekedés Európában

Már pár éves adatok tekintetében is jelentős térnyerést láthatunk. Németországban például már 2020-ban is 10,5%-át adták a napelemek a teljes villamosenergia-ellátásnak. Vagy ott van a már említett Egyesült Királyság, melynek az ilyen forrásból történő termelése egyetlen év alatt 26%-kal bővült, amit bátran nevezhetünk rohamtempónak.

A lakossági és a céges szektorban egyaránt megfigyelhető az egyre nagyobb igény a különböző környezetbarát megoldásokra. Ha egy magyar vállalat energetikai auditot kér az EnergyHubtól, akkor olyan szakértői véleményt kaphatnak, mely segítségével könnyen elérhetik a leghatékonyabb energiafelhasználást. A hazai cégek közül is egyre több hozza meg azt a kiváló döntést, ami végül csökkenő függőséghez vezet a fosszilis energiákat illetően.

Az ebben a témában kiírt pályázatok Magyarországon is nagyon kedveltek. Bár sajnos a hazai média olykor többet kommunikál a paksi atomerőmű bővítéséről, mint a megújuló energiák előállításának fontosságáról, és nem is mindig tüntetik fel jó színben a napelemeket. Ezért is fontos, hogy megvizsgáljuk a tényeket, és végigvegyük az életciklusukat és a lehetséges megtérülésüket.

 

A napelemek életciklusa és megtérülési idejük

Sajnos sokan nem számolnak azzal, hogy a napelemek előállítása, felszerelése, működtetése majd leszerelése és újrahasznosítása is energiaigényes folyamat. Márpedig ahhoz, hogy kiszámolhassuk a tényleges megtérülési időt az életciklusuk alatt, ezt is számításba kell vennünk.

A napelemek számában hatalmas a növekedés Európában

Fotó: energyhub.hu

 

Egy napelem életciklusának elejére koncentrálódik a felhasznált energia körülbelül 92%-a. Erre addig van szükség, amíg előállítják, a helyszínre szállítják és felszerelik őket. Ezt követően a működtetés már csak minimális energiafelhasználással jár, így a maradék 8% inkább magát a leszerelést és persze az újrahasznosítást jelenti.

Kontinentális éghajlat esetén egy 2013-as tanulmány szerint a fent említett energiaigény 2-6 év alatt térül meg egy napelemes rendszer esetén. Mindez régiókra vetítve például Németország esetén 2,5-4 évet, míg Dél-Európát nézve 1,5-2,5 évet jelent.

 

Ha az emissziókat is figyelembe vesszük

Ha viszont nemcsak szigorúan az energiafelhasználást figyeljük, hanem figyelembe vesszük az üvegházhatású gázok kibocsátását is, akkor valamelyest nőni fognak a fenti értékek. Bár emelkedik, azonban még így is 10 év alatti megtérülésről beszélhetünk, és itt is lehetnek eltérések, mivel változóak az alapanyagok előállítási körülményei is.

Összességében elmondható, hogy a napelemek életciklusa alatt bőven megtérül a befektetett energia, jellemzően már pár éven belül.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.