Lánctisztítás mesterfokon

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 18. 14:55

A kerékpár lelke a lánc? Ha ez valóban így van, akkor oda kell figyelnünk rá. Azonban akármennyire is óvatosan bánunk a bringával, előbb vagy utóbb eljön az a pillanat, amikor a tekerés közben nyikorgó hangra leszünk figyelmesek.

Ilyenkor észhez térünk és rájövünk, hogy a bringának mire van szüksége. Pattanj le a kerékpárról és kezdj neki a lánctisztításnak! Ha mindig időt szánsz a karbantartásra, akkor sok-sok évvel meghosszabbíthatod a lánc élettartamát. A következő pár sorban azt is megtudhatod tőlünk, hogy milyen lánctisztítót érdemes használni.

 

Lánctisztítás - Mit kell tennem?

Valószínűleg te sem szeretnéd, hogy az összes kosz a lakásban álljon. Éppen ezért érdemes a teraszon vagy az udvaron nekikezdeni a műveletnek, sőt, használhatsz állványt is!

A tisztítás nem túl bonyolult, általában kétféleképpen is végezhetjük; a lánc leszedésével és a lánc fennhagyásával. Ez utóbbi nagyon egyszerű, hiszen fel kell tölteni oldószerrel a tisztítódobozt, a láncra tenni, és ahogy forgatjuk a hajtókart, az apró kefék végigfutnak a láncszemeken.

Érdemes odafigyelni arra, hogy minőségi eszközöket használjunk

Fotó: maxbike.hu

Ha rám hallgatsz, speciális kellékeket használsz, így érdemes profikat megkeresni a témában és onnan beszerezni azokat. Például a Cube termékeit forgalmazó webáruházakban biztosan mindent megtalálsz, ami a tisztításban segít neked.

 

Lánctisztítás máshogy

A lánctisztítást sokféleképpen végezhetjük. Ha nagyon alap módon szeretnénk letudni, akkor elég lesz egy szivacs és egy kis oldószer is. Ezzel átitatjuk a szivacsot, majd óvatosan átdörzsöljük azzal a láncot. Lehet, hogy nem árt, ha egy régi fogkefét is befogunk, mivel ez jobban befér a szemek közé.

De mi a helyzet a már erősen bepiszkolódott lánccal? Ekkor már nem elég, ha finomkodunk, szinte biztos, hogy áztatásra lesz szükség! Ilyenkor leszedjük a láncot a bringáról, és oldószeres vízbe helyezzük. Nagyjából egy óra után kivehetjük, majd a megszáradást követően még érdemes áttörölgetni egy tiszta ronggyal is.

Az, hogy milyen módszert alkalmazol, rajtad áll, viszont érdemes odafigyelni arra, hogy minőségi eszközöket használj. A MaxBike kerékpárápoló termékeinek kínálatában megtalálod, amit keresel!

 

A karbantartás legfontosabb kellékei

A karbantartás során tehát szükség lesz néhány speciális eszközre. A Cube lánctisztító szerszámszett például egy olyan komplex készlet, amelyben minden fontos eszköz megtalálható. A márka már sok-sok éve hozza ugyanazt a minőséget, így biztosan elégedett leszel vele a karbantartás során is.

A szerszámok mellett jól jöhet még az ún. defektgátló folyadék, a lánctisztító oldat, a kerékpárápoló szett, a láncvillavédő, kerékpártisztító spray és az olaj is.

Arra ügyelj, hogy csak a már megtisztított láncot szabad megolajozni! Rendszeres olajozással elkerülhető a nyikorgás, és sokkal később indul meg a kopás is.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.