5,5 millió beoltott után ezek a lazítások lépnek életbe

Forrás: turizmus.com

 2021. július 01. 07:51

Öt és fél millió beoltott után megszűnik a kötelező maszkviselés, és újabb korlátozásokat is feloldanak – közölte a kormany.hu portál. A könnyítésekről szóló rendelet szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben.

A koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt  több korlátozás feloldásának újabb szakasza lép életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően.

A magyar lakosság magas átoltottságnak köszönhetően a járvány harmadik hulláma elvonult, az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, így az élet  fokozatosan  visszatérhet a normális kerékvágásba – írták a kormányzati portálon.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatáról szóló kormányrendelet szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.

5, 5 millió beoltott után a következő enyhítések lépnek életbe:

·         a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot viselni a közterületeken (közterületeken már most sem kell maszk), az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön;

·         védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra;

·         megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló, és a távolságtartási szabály);

·         családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik;

·         sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények esetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy  védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.

·         az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

Győrben már most is tele vannak a teraszok. Védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátóhelyekre, szállodákba, szabadidős létesítményekbe

Fotó: MTI

Szerda reggel azt közölte a kormányzati honlap, hogy 5 486 514 ember kapta már meg a koronavírus elleni oltást. Így várhatóan még a hét vége előtt életbe léphetnek a lazítások.