A Magyar Bankholding felkészült a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönre

Forrás: MTI

 2021. február 09. 11:03

A Magyar Bankholding tagbankjai felkészültek arra, hogy a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön elnevezésű, államilag támogatott hitelkonstrukcióval is segítsék a válság miatt nehéz helyzetbe került cégek újraindulását, országszerte 474 MFB Ponton kínálják majd az új kölcsönt.

Közleményük szerint a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank fiókjaiban működő MFB Pontokon a termék részletes kidolgozását követően, a lehető legelső időponttól elérhető lesz az új hitel. A tervek szerint a program márciusra indulhat el.

A tízéves futamidejű, legfeljebb tízmillió forintos hitel kamata nulla százalék, és az első 3 évben nem kell törleszteni.

A forgóeszköz hitel segítséget nyújthat a napi működési költségek finanszírozásában is, és minden olyan cég igényelheti, amelyet 2020. március 16-a előtt alapítottak.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján jelentette be, hogy a gazdaság-újraindítási akcióterv részeként új hitelkonstrukció bevezetéséről döntött a kormány a koronavírus-járvány miatt bajba került kis- és középvállalkozások számára.

A kamatmentes gyorskölcsön keretösszege 100 milliárd forint lesz. A felvett összeget a vállalkozások bérekre, járulékokra, rezsire, működési költségre és készletfinanszírozásra is használhatják.

 

Komoly érdeklődésre számítanak

Komoly érdeklődést vár a vállalkozások részéről a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön iránt Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója.

Krisán közlése szerint pár napon belül elkészül az a TEÁOR-lista, ami meghatározza az igénylők körét, ezen dolgoznak a bejelentés óta.

A veszélyeztetett ágazatok prioritást élveznek, itt a turizmus-vendéglátást, rendezvényszervezést, szálláshely-szolgáltatást emelte ki, valamint ezek beszállítói körét.
Fontosnak nevezte, hogy a kölcsönhöz jutás gyors legyen, mert a cégeknek sok tartalékot fel kellett élniük a válság sokadik hónapjára. Hangsúlyozta azonban, hogy a kamatmentes gyorskölcsön nem ingyen hitel, azt vissza kell fizetni, viszont jó lehetőséget ad a vállalkozások számára, amellyel véleménye szerint fognak is élni. A tízmillió forint felső korlát, nem kell mindenkinek ennyit felvenni.

A várható nagy érdeklődésre tekintettel, a Magyar Bankholdinghoz tartozó hitelintézetek piaci súlyukat meghaladó mértékben tervezik növelni vállalati hitelezésüket a következő időszakban is, aminek érdekében az összes államilag támogatott konstrukciót és saját termékeiket is kínálják a vállalkozások működésének és fejlesztéseiknek a finanszírozására – mondta Barna Zsolt, a Magyar Bankholding Zrt. Igazgatóságának elnöke a közlemény szerint.

hiteljo_123rf

A tízéves futamidejű kamatmentes hitelt az első 3 évben nem kell törleszteni

Fotó: 123rf.com

A Magyar Bankholdingról

Az állami tulajdonú MFB a 2014-2020-as finanszírozási ciklusban elérhető, európai uniós forrású, visszatérítendő támogatások közvetítésére hozta létre az MFB Pontok hálózatát. A 642 MFB Pontból 474-et működtetnek a Magyar Bankholding Zrt. tagbankjai.

A Magyar Bankholding Zrt. 2020. december 15-én kezdte meg működését, miután a Magyar Nemzeti Bank engedélyének birtokában a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és az MTB Zrt. meghatározó tulajdonosai a banki részvényeiket a közös holdingtársaságba apportálták.

Az új bankcsoport 1,9 millió ügyfelet szolgál ki, országosan a hazai bankfiókhálózat közel felét, több mint 920 fiókot működtet, együttes mérlegfőösszege megközelíti a 6800 milliárd, hitelállománya a 3800 milliárd, betétállománya pedig a 4800 milliárd forintot. Kétszáz ezer mikrovállalkozást, 30 ezer kis- és középvállalkozást, valamint 6000 privátbanki partnert szolgál ki.