A vezetőket és a munkatársakat is támogatják a Magyar Turizmus Akadémia képzései – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. január 09. 15:55

Álljanak a ranglétra bármely fokán, a munkavállalók hasznosnak tartják és igénylik a képzéseket és a személyes fejlődésre való lehetőséget – osztotta meg tapasztalatait a motiválásról és az e-learningről Bacsi Krisztina, a Magyar Turizmus Akadémia szakmai vezetője a Trend FM műsorában.

„Ne várjuk a csodát, nem lesz tömegesen újonnan beáramló, szakképzett munkaerő, energiáinkat a meglévő dolgozóink oktatásába is érdemes fektetni” – szögezte le Bacsi Krisztina a műsorban Érczfalvi András műsorvezetővel beszélgetve.

A képzés és a személyes fejlődés lehetőségének biztosítása az ágazat egyik legfontosabb problémájára, a jó munkaerő motiválására és megtartására is választ adhat, hiszen az ősszel megtartott konferenciájuk szerint a dolgozók nagy részében megvan az igény a fejlődésre és az élethosszig tartó tanulásra, és a vállalatok egy része is nyitott erre.

A „képzés az új megtartás” szlogent választó, és a szektor problémáit jól ismerő Magyar Turizmus Akadémia munkatársainak véleménye szerint a munkahelyen való betanulás jelenleg sokkal energiaigényesebb, mint korábban, ami a szakmai vezetőktől rengeteg plusz időt igényel. Az Akadémia által kínált külső tréningek sok terhet levehetnek a vállukról, ráadásul élményszerű ismeretszerzési lehetőséget kínálnak. „A Magyar Turizmus Akadémia híd szerepet tölt be vezetők és beosztottjaik között, a cégvezetők és a turisztikai munkavállalók felé egyaránt kommunikál és igyekszik kiszolgálni mindkét fél igényeit” – hangzott el a műsorban, melyből az is kiderül, mely témák a legkelendőbbek.

Balatoni magánszálláshely-üzemeltetőknek mutatták be a Magyar Turizmus Akadémia portfólióját és digitális kompetenciafejlesztő képzéseit 2022 novemberében

Fotó: Magyar Turizmus Akadémia

A panasz- és konfliktuskezeléssel foglalkozó kommunikációs tréningek például mindig nagyon gyorsan megtelnek: vendég és munkavállaló, illetve dolgozó és dolgozó között is gyakori a konfliktus a munkahelyeken, hiszen az elvárások magasak, a terhelés nagy, sok a túlóra. A vezetők megtanulhatják, hogyan motiválhatják különböző életkorú beosztottjaikat, de az Akadémia 2022-ben leendő vezetőknek szóló képzést is indított, hiszen nem elég ismerni a szakmát, az emberek vezetését is meg kell tanulni. Kedveltek a digitalizációs ismereteket kínáló programok is, az idősebb generációnál a fókuszt a digitális tudás általános növelésére, a fiatalabbaknál a stratégiai szemléletre és a megfelelő eszköz megválasztására kell helyezni. Az utazási szokások megváltozása és az utazók tudatosságának növekedése miatt a magán- és egyéb szálláshelyek üzemeltetői számára is fontos, hogy új tudással vértezzék fel magukat. A közösségi médiafelületek használatával, vagy különböző ügyféltípusok megismerésével és a hozzájuk passzoló értékesítési technikákkal kapcsolatos tudás például kifejezetten szükséges a sikeres üzletmenethez. „Annak érdekében, hogy a szolgáltatók a folyamatosan változó körülményekre megfelelő tempóban reagálhassanak, ismerniük kell a turisták motivációját, a desztinációválasztás okait. Érdemes tudatosítani azt is, hogy a választásnál előtérbe kerültek a fenntarthatósági, biztonsági és a higiéniai szempontok” – hangsúlyozta a szakember.

A digitalizáció meghatározó eleme a turizmus feltételrendszerének, ezért kifejezetten fontos, hogy a szolgáltatók készségszinten ismerjék és használják ezen platformokat. Az MTA-nak vannak megoldásai a legtöbb kihívásra, képzéseivel segítik a szolgáltatókat, hogy tudásuk naprakész legyen és megfelelően reagáljanak a fogyasztói igényekre.

A beszélgetésből kiderül az is, miért tartja fontosnak a szakember az önismeretet, hogyan segíti a dolgozókat a mindennapokban erősségeik és fejlesztésre szoruló képességeik megismerése, saját személyiségük beazonosítása és ezen keresztül a vendégek tipizálása, kezelése.

Megtudhatjuk azt is, miért nem árulnak „kiégés csomagokat”, miért tartják hasznosabbnak a személyre szabott hatékonyságot, időgazdálkodást körbejáró témaköröket. „A Turizmus Akadémia 2023-ra tervezett portfóliójában sikerképzések (kommunikációs, vezetői, online marketing, digitálizáció, értékesítés, protokoll) mellett újdonságok is szerepelnek mind a szakmán belülről, mind a szakmán kívülről jelentkezők számára” – hangsúlyozta Bacsi Krisztina. Hogy melyek ezek, megtudhatók a műsorból, melyet itt tudnak meghallgatni.

A panasz- és konfliktuskezeléssel foglalkozó kommunikációs tréningek például mindig nagyon gyorsan megtelnek: vendég és munkavállaló, illetve dolgozó és dolgozó között is gyakori a konfliktus a munkahelyeken, hiszen az elvárások magasak, a terhelés nagy, sok a túlóra. A vezetők megtanulhatják, hogyan motiválhatják különböző életkorú beosztottjaikat, de az Akadémia 2022-ben leendő vezetőknek szóló képzést is indított, hiszen nem elég ismerni a szakmát, az emberek vezetését is meg kell tanulni. Kedveltek a digitalizációs ismereteket kínáló programok is, az idősebb generációnál a fókuszt a digitális tudás általános növelésére, a fiatalabbaknál a stratégiai szemléletre és a megfelelő eszköz megválasztására kell helyezni.

Az utazási szokások megváltozása és az utazók tudatosságának növekedése miatt a magán- és egyéb szálláshelyek üzemeltetői számára is fontos, hogy új tudással vértezzék fel magukat. A közösségi médiafelületek használatával, vagy különböző ügyféltípusok megismerésével és a hozzájuk passzoló értékesítési technikákkal kapcsolatos tudás például kifejezetten szükséges a sikeres üzletmenethez. „Annak érdekében, hogy a szolgáltatók a folyamatosan változó körülményekre megfelelő tempóban reagálhassanak, ismerniük kell a turisták motivációját, a desztinációválasztás okait. Érdemes tudatosítani azt is, hogy a választásnál előtérbe kerültek a fenntarthatósági, biztonsági és a higiéniai szempontok” – hangsúlyozta a szakember. A digitalizáció meghatározó eleme a turizmus feltételrendszerének, ezért kifejezetten fontos, hogy a szolgáltatók készségszinten ismerjék és használják ezen platformokat. Az MTA képzései minderre megoldást kínálnak a szolgáltatók számára, segítik azt, hogy tudásuk naprakész legyen és megfelelően reagáljanak a fogyasztói igényekre.

A beszélgetésből kiderül az is, miért tartja fontosnak a szakember az önismeretet, hogyan segíti a dolgozókat a mindennapokban erősségeik és fejlesztésre szoruló képességeik megismerése, saját személyiségük beazonosítása és ezen keresztül a vendégek tipizálása, kezelése. Megtudhatjuk azt is, miért nem árulnak „kiégés csomagokat”, miért tartják hasznosabbnak a személyre szabott hatékonyságot, időgazdálkodást körbejáró témaköröket.

„A Magyar Turizmus Akadémia 2023-ra tervezett portfóliójában sikerképzések (kommunikációs, vezetői, online marketing, digitálizáció, értékesítés, protokoll) mellett újdonságok is szerepelnek mind a szakmán belülről, mind a szakmán kívülről jelentkezők számára” – hangsúlyozta Bacsi Krisztina. Hogy melyek ezek, megtudhatók a műsorból, melyet itt tudnak meghallgatni.