A zöld turizmust támogatja Magyarország és Szlovénia is

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. július 03. 12:19

A Szlovén Idegenforgalmi Szervezet a Szlovén Köztársaság elnöke és kísérő küldöttségének hivatalos magyarországi látogatása kapcsán Szlovéniát közeli, zöld és biztonságos gasztro-turisztikai célpontként mutatta be.

Szlovénia az elmúlt időszakban a fenntartható, zöld turizmusra helyezte a hangsúlyt, ezt a törekvést Magyarország is támogatja – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön a Várkert Bazárban, a szlovéniai turizmust népszerűsítő rendezvényen. Az eseményen, amelyen jelen volt a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó szlovén államfő, Borut Pahor is, Palkovics László kiemelte: a fenntartható turizmus új szakmai feladat a turisztikai vállalkozások előtt, és Magyarország minden megvalósítható megoldást támogatni fog, amely szolgálja a két ország közötti kapcsolatok fejlesztését e téren.

Szlovénia és Magyarország folyamatosan keresi a lehetőséget a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére – mondta, s örömét fejezte ki, hogy számos új javaslatot kaptak a közös fejlesztések erősítésére.

A smaragdzöld Soca folyó Szlovéniában

Fotó: 123rf.com

Zdravko Pocivalsek gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter azt emelte ki, hogy a turizmus országa egyik húzóágazata, az ország GDP-jének 10 százalékát biztosítja. Magyarországgal jó az együttműködés – hangsúlyozta.

Robert Kokalj, Szlovénia Magyarországra delegált nagykövete közölte: az elmúlt két évben háromnegyedével emelkedett a Szlovéniába látogató magyar turisták száma. Szerinte ez is bizonyítja, hogy a magyarok kedvező véleménnyel vannak a Szlovénia által kínált turisztikai szolgáltatásokról.

Borut Pahor, Szlovénia köztársasági elnöke, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Zdravko Pocivalsek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter a Várkert Bazárban

Fotó: MTI / Kovács Attila

A Szlovén Köztársaság elnöke és kísérő  küldöttségének hivatalos magyarországi látogatása során a Várkert Bazárban tartottak bemutatót magyar újságíróknak, utazásszervezőknek és viszonteladóknak.

Maja Pak, a Szlovén Idegenforgalmi Szervezet (STO) igazgatója a magyar piacról érkezők nagyarányú növekedését emelte ki prezentációjában, az eseményről kiadott közlemény szerint.

A magyar turisták 4,3%-os részesedéssel a 7. helyen állnak a Szlovéniát meglátogató külföldiek között. 2019-ben mintegy 191 ezer magyar turista – 5,6 százalékkal több, mint 2018-ban – közel félmillió vendégéjszakát töltött Szlovéniában. A hegyvidéki aktív pihenés mellet a magyarok érdeklődnek a kultúra, a városok és a gasztronómia iránt is. Szlovénia kulináris célpontként való felismerését elősegíthetik a nemrég megszerzett Michelin-csillagok, továbbá az, hogy 2021-ben az Európai Gasztronómiai Régiója címet viselheti.

Maja Pak, a Szlovén Idegenforgalmi Szervezet igazgatója

Fotó: Harangozó Dávid / Diplomacy & Trade

Az STO július folyamán elkezdi  hirdetési kampányát a budapesti villamosokon, ennek során attraktív élmények képeivel invitálják a magyarokat Szlovéniába – tájékoztatott az igazgató.