Megnyílt a regéci vár öregtornya és látogatóközpontja

Forrás: turizmus.com

 2016. június 02. 11:29

329 évvel a császári katonák által történt lerombolása után újjáépült a regéci vár öregtornya, melyben négy szinten fedett kiállítótér létesült.

A vár kőtárán kívül egy olyan, az érdekességek mentén építkező vártematika került részben multimédiás eszközök segítségével feldolgozásra, amely eddig még hazánk egyik erősségében sem került bemutatásra.

Emellett egy több mint ezer négyzetméteres rendezvénytér jött létre a vár mellett, ahol tematikus programsorozatok, lovagi tornák teszik teljessé a látogatói élményt. Új várbeli fogadóépület is létesült turistapihenővel, ajándékbolttal, büfével, a környékre kiváló kilátást biztosító kávézóterasszal.

 

A Regéc község központjában felépült falubeli fogadóépületben kerültek elhelyezésre azok a turisztikai funkciók, amelyek a várbeli attrakciókat kiegészítik, itt látható a „Gyermek a várfalak között” című állandó kiállítás II. Rákóczi Ferenc regéci gyermekéveiről, amely emellett I. Rákóczi György fejedelem korától a Rákóczi-szabadságharc időszakáig a fejedelmi család magánéletével is megismerteti a látogatót. Itt található az a filmvetítő terem, amelyben az a hosszú fejlesztési munkával, a régészeti és levéltári kutatások eredményei alapján elkészített valós 3D-s film kerül vetítésre, amely a regéci vár három történelmi korszakának virtuális épületrekonstrukcióját mutatja be. A falubeli fogadóépületben a színvonalas vendégfogadás feltételei is megteremtődtek, időszakos kiállítótér, vártörténeti tematikát feldolgozó múzeumpedagógiai foglalkoztató, turisztikai információs pont, ajándékbolt, büfé és kávézó is létesült itt.

A projekt nem csupán Regéc község számára jelenti a fenntartható turizmus megteremtését, hanem Zempléni-térség gazdasági életére is pozitív hatással van. A beruházáshoz Regéc község önkormányzata több mint 560 milliós támogatást nyert el.