Idegenvezetők világtalálkozója és a szakma jövője

Forrás: turizmus.com

 2021. március 22. 16:33

Az Idegenvezetők Világszövetsége (WFTGA), mivel a pandémia miatt nem tudta megtartani esedékes közgyűlését, három napos online konferenciát tartott. Ennek során kiváló előadók mutatták be a szakma értékeit, adtak útmutatást a jövő lehetőségeihez, és sor került a WFTGA tagságának találkozójára is.

A március 4. és 6. között megtartott esemény a WFTGA életében az első volt, amelyet a virtuális térben tartottak meg. Hazánkat a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) és a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIE) képviselte – tájékoztatta szerkesztőségünket Caesar Éva, a MISZ elnöke.

A WFTGA – mely az UNESCO-nak és az UNWTO-nak is együttműködő tagja – közel száz országban, az ott működő idegenvezetői szervezeteken keresztül több mint kétszázezer idegenvezetőt képvisel.

A konferencia első napja, az oktatási nap az interpretáció, a történetmesélés és az örökség témáinak jegyében telt: a nap előadásain 720 idegenvezető vett részt a világ 86 országából.

Sam Ham, az Idahói Egyetem professzora – aki mintegy 60 országban tanított idegenvezetőket is – kutatásai során megállapította, hogy a turisták a gondolat provokálását várják el az idegenvezetőtől. Személyes kapcsolatba szeretnének kerülni a látottakkal, hallottakkal, személyes jelentést, értelmet és következtetést szeretnének levonni az elhangzottakból. Így az idegenvezető nem csupán a tényeket ismerteti szórakoztató módon, hanem azok jelentésére is rávilágít, azaz interpretál.

Az idegenvezető legfontosabb eszköze a történetmesélés

Fotó: 123rf.com

 

Idei mottó – a történetmesélés

Jane Beattie, örökségi interpretációs szakember és idegenvezető-oktató, aki Új-Zéland gazdag maori kultúrájának felvillantásával mutatta be a történetmesélés jellemzőit, kiemelte a „storytelling” három célját:  provokálnia kell gondolatokat, beszélgetést, ötleteket, kapcsolatokat, a tanulási folyamatot; vonatkoznia kell valamire, amit ugyanis elmondunk a látogatóknak, nem biztos, hogy ugyanúgy értik, ugyanazt értik alatta, mint mi, főként, ha más kultúrából érkeznek; harmadszor pedig fel kell tárnia a titkot, illetve előre végig kell gondolni, hogy a látogatók milyen titokra tudnak maguktól rájönni.

A WFTGA oktatási bizottságához 20 nemzetközi vezető oktató, 45 nemzetközi és több száz nemzeti oktató tartozik, közülük ketten tartottak előadást.

Elena Balatel turisztikai projektvezető felhívta a figyelmet arra, hogy nemzeti hagyományainkat ne hagyjuk eltűnni, adjuk tovább a jövő nemzedéknek történet mesélés útján.

Emma Guest-Gonzales, a New York City Idegenvezetők Egyesületének elnöke is a hagyományokról beszélt, azon belül is arról, miért épp február 21-én ünneplik az Idegenvezetők Világnapját. (A szövetséget 1985. február 21-én az idegenvezetők első nemzetközi kongresszusán alapították meg a résztvevők.) Az idei világnap mottója volt az idegenvezetők közreműködése a világ turizmusához kreatív történetmeséléssel. Csodálatos történeteket meséltek az idegenvezetők arról, hogy hogyan élték át a pandémia időszakait, és hogy milyen tevékenységeket folytattak szervezeteik. Ezek összegyűjtve megtalálhatók a WFTGA honlapján és Youtube-csatornáján.

Végül Marcelo Risi, az UNWTO kommunikációs vezetője megerősítette, hogy a WFTGA-val mint társult tagjukkal rendszeres a kapcsolattartás és az együttműködés. Elmondta, hogy a járvány mekkora károkat okozott az ágazatban, és ellenállt a kísértésnek, hogy jóslatokba bocsátkozzon, miután minden eddigi jóslat hibásnak bizonyult. Tavalyi kampányfilmjük címe: „Maradj otthon ma, utazz holnap!” Mostani üzenetük: a turizmus szereplőinek, szolgáltatóinak készen kell állniuk arra az időpontra, amikor az emberek újra utazhatnak. Több kampányfilm is készült, az egyiket a CNN is felhasználta.

Az élő idegenvezetésre mindig szükség lesz, az a turizmus egyik legfontosabb eleme

Fotó: 123rf.com

 

Szakmai nap – mit hoz a jövő?

Március 5-én, a szakmai napon a turizmus különböző szereplői az idegenvezetés jövőjéről értekeztek. A New York-i turisztikai tanácsadó cég már látja a fényt az alagút végén, mert már beindultak a repülőjegy- és szállásfoglalások. Két nagy társadalmi, gazdasági trend figyelhető meg, ami meghatározza a jövő turizmusát.

Egyfelől a szolgáltatásokat igénybe vevők egyre specializáltabb igényei (biztonság, wellness, egészség, zöld környezet, gyermekek igényei, akadálymentesség fogyatékossággal élők számára stb.), másfelől a robottechnika terjedése. Egyre több helyen, üzletekben, reptereken segítő személyzet helyett több nyelven beszélő robotokat alkalmaznak, az emberi erőforrás egyre inkább a luxust jelenti majd.

Az idegenvezetés pedig mindenképp az „emberi érintkezés” kategóriába tartozik a jövőben is – hangzott el, ami jó hír az idegenvezetőknek.

Várható, hogy a turizmus csak jövőre fog elindulni igazán, addig kisszámú turistára számíthatunk. Mivel mára az utazás, a turizmus életformává vált, ezért hatalmas rá az igény. Várható, hogy az Airbnb-szállásokat részesítik előnyben az utazók, akik elsősorban családok, barátok, párok lesznek. Már maga az utazás tervezése is jót tesz a mentális egészségnek, reményt ad – emelték i az előadók.

Ami biztosra vehető, hogy kibocsátanak valamiféle egységes „vakcinaigazolványt”, amely tartalmazza a teszteredményeket minden induláskor, érkezéskor, valamint az oltást is. Az UNWTO kommunikációs vezetője azonban elmondta, hogy nem támogatja ezeket az igazolványokat, mert az utazás mindenkié, és nem szerencsés a vendégeket ezzel diszkriminálni.

Rita Marquez Portugália turisztikai államtitkára is pozitívan látja a jövőt, a felépülés jelei már láthatók szerinte. A világjárvány átfogó nemzetközi koordinációra, együttműködésre és kommunikációra késztette a világot. Portugália tölti be jelenleg az EU-elnökséget, mindent el kell követni azért, hogy a turisztikai ágazatot megsegítsék. 2019-ben a világ legjobb úti célja volt Portugália, és 2020-ban is a legjobbak között volt Európában.

Több előadó utalt arra, hogy fontos látni és szem előtt tartani az új trendeket, az új igényeket, még inkább felkészültnek kell lenni. A jövő turizmusában alkalmazkodnunk kell a gyakori változásokhoz, élethosszig tanulnunk kell.

 

Statisztikák, a helyi turizmus beindulása

A Google és az Amazon képviselője is részt vett a konferencián egy kis statisztikai bemutatóval: 2019-ben arra kerestek a legtöbben, hogy hogyan lehet valaki utazásszervező, 2020-ban pedig arra, hogy mikor lehetünk ismét utazásszervezők. Nagy volt korábban is az igény az idegenvezetésre, 2020-ban pedig a virtuális túrákra volt jelentős igény. A Youtube-on sokkal gazdagabb és érdekesebb a kínálat, mint korábban. A tour operatorok nemzetközi szövetségének amerikai képviselője arra utalt, hogy várhatóan először a helyi turizmus fog beindulni: családok, többgenerációs kis csoportok a közeli úti célokat, helyi élményeket keresik. Az idegenvezetőket arra buzdította, hogy vállaljanak virtuális túrákat, hirdessék magukat a közösségi médiában, a neten, és kínáljanak különleges, egyedi, autentikus túrákat. Bővítsék tudásukat, javítsák képességeiket, hisz ők maguk is lehetnek utazásszervezők.

A szerbiai Újvidék, a jövő évre halasztott közgyűlés helyszíne

Fotó: 123rf.com

Ulrich Berger, egy berlini sétavezető cég igazgatója hangsúlyozta, az élő idegenvezetésre mindig szükség lesz, az a turizmus egyik legfontosabb eleme. A technológia az élő idegenvezetés kiegészítése, egyik eszköze, és nem a helyettesítője. Idegenvezetők színesíthetik, gazdagíthatják túráikat a digitális technológia nyújtotta lehetőségekkel.

Az előadók többsége megerősítette ezt a gondolatot, megemlítve azt is, hogy a tartalommal ellátott, önállóan használható, okostelefonra letölthető városnéző applikációra is van kereslet, de ezek fejlesztésébe is bevonják az idegenvezetőket.

Végül Adolfo Reyes, az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) elnöke előre vetítette, hogy új helyreállítási protokollokkal és a biztonságos utazást garantáló, a vírusmentességet igazoló dokumentumokkal, a távolságtartás és maszkhasználat mellett helyre fog állni ismét a turizmus, de mindezek és az átoltottság ellenére a jövőben meg kell tanulnunk együtt élni a Covid-vírussal, ahogy más vírusokhoz is már hozzászoktunk.

A konferencia harmadik napján a WFTGA vezetői és tagjai találkozhattak egymással a virtuális térben. A tagság megszavazta a régi-új elnökséget, az elnöki és pénzügyi beszámolón túl a tagok is beszámoltak a tavalyi évben végzett tevékenységeikről. A jövő évre elhalasztott közgyűlés helyszínéről, Újvidékről (Novi Sad) és Szerbiáról adtak a szervezők egy áttekintést egy rövidfilmen keresztül, valamint bemutatták a közgyűlés előtt és után igénybe vehető kirándulásokat, programokat. Az este kötetlen beszélgetéssel, helyspecifikus ételreceptek megosztásával, történetmeséléssel telt.