Boros továbbképzést kapnak a tourinformosok

Forrás: turizmus.com

 2019. november 15. 16:44

Országszerte hat helyszínen vehetnek részt a Tourinform-irodák munkatársai a magyar borvidékek és borok alapvető megismerését célzó képzéseken a Borkollégium oktatóinak vezetésével.

A Magyar Turisztikai Ügynökség által november 11-én indított továbbképzés célja, hogy az irodavezetők és munkatársaik olyan alapvető ismeretanyag birtokába jussanak a magyar borokkal és a borturizmussal kapcsolatban, amelynek nyomán elindulhat, illetve folytatódhat a Tourinform irodák kapcsolatfelvétele, együttműködése régiójuk borturisztikai szolgáltatóival és borászataival.

A képzés támpontot ad abban is, hogy a Tourinform hogyan járulhat hozzá a borvidék borturisztikai forgalmának élénkítéséhez, szerepének hangsúlyozásához, a borvidéki borút egyesületek (illetve képviseleteik) hiányában ugyanis ezek az irodák jelentik a legfontosabb információs pontot a borvidékre érkező külföldi és belföldi turisták számára.

Bálint László borakadémikus előadása Egerben, a boros képzés első helyszínén

Fotó: MTÜ

A szervezők szándéka szerint a programok felkelthetik a hálózat munkatársainak érdeklődését a magyar borok és borvidékek iránt, és elősegíthetik elköteleződésüket. A Mészáros Gabriella és Bálint László borakadémikusok vezetésével zajló képzéseken a fogalmi meghatározások, statisztikák, trendek, aktualitások megismerésén túl a résztvevők az ismeretszerző borkóstolás alapjait is elsajátíthatják hat különböző tételen keresztül, vezetett kóstolással. A tematika helyszínenként változik annak érdekében, hogy az egyes borrégiókhoz tartozó Tourinform-irodák munkatársai naprakész információkkal rendelkezzenek saját borvidékükről.

A borkóstolás alapjait is megtanítják a tourinformosoknak

Fotó: MTÜ

A programok minden esetben az MTÜ által idén bevezetett „Magyar bor – személyesen" márkakoncepció rövid bemutatásával kezdődnek. Az oktatási anyag kiterjed az adott borrégióhoz tartozó borvidékek szőlészeti-borászati jellemzőinek átfogó ismertetésére (terroir, fő fajták, borstílusok, különlegességek), a térség erősségeinek, versenyelőnyeinek, üzeneteinek bemutatására.

A további témák között szerepel:

  • a top borvidéki helyszínek (borászatok, ezekhez tartozó éttermek, szálláshelyek, illetve bormúzeumok, egyéb borturisztikai attrakciók) bemutatása
  • az ismeretszerző borkóstolás alapjai (hogyan kóstoljunk és kóstoltassunk bort)
  • a hazai borturisztikai és borfogyasztási trendek, átfogó statisztikák ismertetése, az ágazat kiemelkedő eredményei, újdonságai
  • meghatározó borágazati non-profit szereplők és tevékenységük bemutatása (Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, Magyar Turisztikai Ügynökség, Agrárminisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium), illetve a meghatározó borszakmai médiumok és ezek éves rendezvényeinek ismertetése.


Helyszínek és időpontok:

Felső-Magyarországi borrégió – november 11., Eger
Tokaji borrégió – november 13., Bodrogkisfalud
Balaton borrégió – november 18., Tihany
Felső-Pannon borrégió – november 20., Sopron
Pannon borrégió – december 3., Szekszárd
Duna borrégió – december 5., Szeged