Hátizsákos vasúti szálláshely és dunai ökocentrum a CheckINN Revitalizátor nyertesei

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 14. 14:06

A döntős csapatok látványos pitch eseményen mutatták be terveiket a CheckINN és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rozsdaövezetek újjáélesztésére kiírt ötletpályázatának fináléjában.

A MOME szakmai támogatásával 2023 májusában második alkalommal indult a CheckINN Revitalizátor ötletpályázat, amely arra hívja a hazai felsőoktatás hallgatóit, hogy konkrét rozsdaövezeti és barnamezős területek turisztikai újrahasznosítására dolgozzanak ki ötleteket. A verseny egyrészt segíti a turizmus és építészet iránt érdeklődő diákokat az orientációban, másrészt a megvalósítható elképzelések felkutatásával felhívja a figyelmet a fenntartható városfejlesztésre.

Lehetőség pedig bőven van: Magyarországon nagyjából 12 ezer hektár rozsdaövezet található, olyan területek, amelyek korábban ipari vagy kereskedelmi funkciót láttak el, de jelenleg üresen állnak. Újrahasznosításuk nem egyszerű, ugyanakkor nagy előnyük, hogy kiépített úthálózattal, közmű-infrastruktúrával, esetleg már álló épületekkel rendelkeznek. A legfontosabb szempont pedig, hogy újraélesztésük kiválthatja a még szabadon álló területek beépítését.

 

Turizmus, építészet és dizájn

Az ötletversenyen a hazai felsőoktatás hallgatóból alkotott háromfős csapatok indulhattak, függetlenül a tanulmányterülettől. Az elvárás csupán annyi volt, hogy a pályázók érdeklődjenek a turizmus, az építészet és a dizájn iránt.Idén tizenegy egyetemről harminc csapat szállt versenybe a két, egyenként 3 millió forintos fődíjért és a szakmai mentorálásért. A legtöbben a Széchenyi István Egyetemről, a MOME-ról és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemről jelentkeztek. A beérkezett pályázatok közül a CheckINN és MOME által felkért szakemberek választották ki a második fordulóba jutott legjobb tízet, ahol a csapatok Guba Sándor építész, a MOME doktorjelöltje, a GUBAHÁMORI építészstúdió alapítója, Eke Dániel építész, a MOME alumnusa, a Pálma építészközösség tagja és Palicz Péter, a KviHotel Budapest üzletfejlesztési igazgatója mentorálásával dolgozták ki ötleteiket.

A döntőn kilenc csapat mutatta be ötleteit

Fotó: CheckINN / Fraunholcz Attila

A szakmai útmutatás mellett Szvetnyik Kata színész, prezentációs tréner is segítette a felkészülést, a végső sorrend ugyanis egy izgalmas pitch eseményen alakult ki, ahol a csapatok látványos prezentációban mutatták be terveiket a szakmának és a közel 100 fős közönségnek.

 

Hátizsákos turistaszállás a vasútnál és akvárium egy hajógyárban

A döntővel kombinált díjátadón végül kilenc csapat tartott rövid prezentációt a Guba Sándor, Eke Dániel, Palicz Péter, illetve Matheidesz Réka, a MOME vezérigazgatója és Szakál Andrea, az Építési és Közlekedési Minisztérium vezető tanácsadója alkotta szakmai zsűri és a közönség előtt.

A pontok összesítése után a fődíjat a vasúti vízházakból turistaszállást tervező INDOOHÁZ csapat nyerte: Dózsa Bercel, Molnár Bendegúz és Pálinkás-Szűcs Tilla ötlete a hazai vasútvonalak mentén található kihasználatlan vízházaknak – az egykori gőzmozdonyok víztározóinak – adna új funkciót hátizsákos turistáknak kialakított egy-két éjszakás szálláshelyként. Mivel országszerte mintegy 100 vízház áll kihasználatlanul, a turistaszállásokból akár hálózatot is létre lehetne hozni, összekapcsolásukhoz pedig kézenfekvő a vasút.

A fődíjat a vasúti vízházakból turistaszállást tervező Indooház csapat nyerte

Fotó: CheckINN / Fraunholcz Attila

A második helyet az AKVÁRium csapata szerezte meg: Balogh Árpád Mátyás, Fábián Kálmán és Kárász Blanka a Népszigeti Hajógyár elhagyatott területére álmodtak interaktív ökoturisztikai központot, amely a Duna élővilágát és hajózástörténetét mutatná be akváriumrendszerrel, csónakkal bejárható kiállítással, arborétummal, étteremmel, steampunk kávézóval és rendezvényhelyszínekkel.

A nyertesek a CheckINN három-három millió forintos ösztöndíjában részesültek, emellett ők és a döntőbe jutó többi csapattag további lehetőségeket és mentorálást kapnak a CheckINN alumni eseményein, fórumain, ahol számos turisztikai és építészeti szakértővel is megvitathatják ötleteiket és a megvalósítás következő lépéseit.

 

Friss nézőpont, újszerű ötletek

A verseny kapcsán Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN programok szakmai vezetője elmondta, hogy a magyarországi rozsdaövezetek évtizedek óta kihívást jelentenek. Az elhagyatott gyárak és ipari létesítmények revitalizációja kritikus fontosságú a fenntartható városfejlődés és a környezettudatosság szempontjából. Emellett az új funkciók és turisztikai lehetőségek felfedezése elősegíti a területek újjáélesztését és az ott élő közösségek életminőségének javulását. „A CheckINN Revitalizátor pályázat lehetőséget teremt arra, hogy a fiatal tehetségek friss és innovatív ötleteikkel hozzájáruljanak a hazai turisztikai kínálat fejlődéséhez és a környezettudatos, fenntartható turizmus elősegítéséhez, ráadásul úgy, hogy a fiatalok koncepciói elhagyatott, rozsdaövezeti területeket töltenek meg élettel” – fogalmazott.

Panelbeszélgetés a mentorokkal

Fotó: CheckINN / Fraunholcz Attila

A mentorok részvételével zajló panelbeszélgetésen Palicz Péter kiemelte, hogy a munka során különösen élvezték a fiatalok friss nézőpontját és gondolkodásmódját, amely eltér a befektetői megközelítéstől, ám épp ezért lehet izgalmas és előremutató projektek alapja, és megmutatja, hogy egy-egy helyszínnek, épületnek milyen sokféle arca lehet.

Guba Sándor és Eke Dániel kiemelték, hogy friss színt hoztak azok a pályázatok, amelyek nem akartak feltétlenül végleges funkciót adni a kiszemelt helyszínnek, illetve nagyra értékelték azokat a megoldásokat, amelyek minél kevésbé avatkoznának be a környezetbe, és a lehető legjobban illeszkednek a helyszín adottságaihoz, hangulatához.

Végül a szakemberek elmondták, hogy nem csak élvezték a mentorálás folyamatát, de ők maguk is tanultak belőle, és különösen izgalmasnak találták az idei verseny újdonságát, az utolsó fordulós pitch eseményt, amely sokat hozzátett a CheckINN Revitalizátor ötletverseny egészéhez.