Fővárosi Turisztikai Kerekasztal: e-sport és digitális transzformáció

Forrás: turizmus.com

 2019. március 29. 11:40

A jövő technológiáinak szentelte 2019. március 28-i ülését a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal.

Elöljáróban Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője, az ülés levezető elnöke mondott köszönetet a jelenlévőknek több éves együttműködésükért, amelynek eredményeként Budapest 2019-ben az „Európa legjobb úti célja” címet viselheti.

Ezután a Magyar E-sport Szövetséget képviselő Mocsai Norbert tartott előadást a már nem is annyira fiatal sportágról, az e-sportról, amelynek résztvevői számítógépes játékokat űznek versenyszerűen. Mint elmondta, az elektronikus sportba hihetetlen mennyiségű pénz kezdett el áramolni, az év végére kétmillió dolláros sportággá is válhat, és a turizmus szempontjából is érdemes felfigyelni rá: Katowicében legutóbb egy 14 ezer fős stadiont töltött meg egy ilyen verseny, amelyre még Brazíliából is ellátogattak szurkolók, a tavaly Budapesten rendezett V4 Future Sports Fesztiválra három nap alatt 16 ezren voltak kíváncsiak személyesen, és a világ számos táján épül stadion kifejezetten a sportágra szabva. A Magyar E-sport Szövetség szeretné elérni, hogy a League of Legends Forma-1-hez hasonló globális versenysorozatának egyik eseményét Budapesten rendezzék meg, méghozzá a nagyszámú érdeklődő miatt az egyetlen helyszínként szóba jövő Papp László Arénában.

Mocsai Norbert

Fotó: BFTK Kft.

Digitális turizmus és Lánchíd-felújítás

Majd a turizmusban használt, ill. használható digitális technológiákat mutatta be Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója. A rendezvényen egy humanoid robot is bemutatkozott, sőt felsorolta a Budapest Card előnyeit is a jelenlévőknek.

Ezután Nyul Zoltán, a BKK Zrt. stratégia és innováció igazgatója számolt be a Lánchíd, a Váralagút és a Széchenyi tér alatti villamos- és közúti aluljáró felújításának tervezett menetéről. A közbeszerzés pályázati határideje május vége vagy június eleje lehet, és ha a felújítás idén ősz végén elindul, 2021 végéig lehet forgalomkorlátozásra számítani. A kivitelezéssel párhuzamosan zajlanak majd a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér megújításának tervezési munkái, a Lánchíd és környéke felújításának befejezésével a két tér kerül sorra. A híd járdái a korábbi tervekkel ellentétben nem lesznek szélesebbek.

A robot percekig sorolta a Budapest Card előnyeit

Fotó: BFTK Kft.

Végül Pap Mária, a BFTK Nonprofit Kft. turisztikai divízióvezetője beszélt a BFTK néhány idén megvalósuló akciójáról, projektjéről. Elmondta többek között, hogy roadshow-t indítanak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége regionális értekezleteire, részt vesznek több nemzetközi turisztikai B2B kiállításon, és megkülönböztetett figyelmet fordítanak a transzatlanti és ázsiai piacolra is, a 32 millió lakosú kínai nagyvárossal, Csungkinggal például együttműködési megállapodást készülnek aláírni.

Fotó: BFTK Kft.

Kapcsolódó cikkek

Elérhető az info.ntak.hu

2019. március 27.