Június 15-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre

Forrás: turizmus.com

 2021. május 06. 11:09

A környezetszépítő verseny idén is várja a települési önkormányzatok jelentkezését, de a tavalyi sikert követően ismét elindul a lakossági pályázat is, amelyen a legvirágosabb balkonok és előkertek versenyeznek egymással.

A Virágos Magyarország verseny szervezőbizottsága és a Magyar Turisztikai Ügynökség 2021 tavaszán 28. alkalommal hirdeti meg környezetszépítő versenyét, amelyre június 15-ig várják a pályázatokat.

„Ebben az évben mozgalmunk visszatér eredeti célkitűzéseihez, így a versenyt elsősorban a települési önkormányzatok részére hirdetjük meg” – közölte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. „Tudjuk, hogy az elmúlt hónapok a vírus elleni védekezésről szóltak, amely az önkormányzatoktól is komoly erőfeszítéseket követelt meg. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy sok-sok településen továbbra is szem előtt tartották az élhető, gondozott közterületek fontosságát” – tette hozzá a vezérigazgató, aki szerint most, hogy a belföldi turizmus egyre nagyobb népszerűségnek örvend, még fontosabb, hogy ápolt, zöld és virágos terek és parkok fogadják a látogatókat.

A környezetszépítő versenyt 28. alkalommal hirdetik meg

Fotó: Facebook/Virágos Magyarország

2021-ben a 2000 fő alatti településeken a már megszokott versenyszabályok és bírálati szempontok alapján zajlik majd az értékelés. Idén a kétezer lakosnál népesebb közösségek egy bemutatkozó anyag beküldésével online is nevezhetnek. Az erre a célra létrehozott internetes felületen néhány, a zöldfelület-gondozáshoz és -karbantartáshoz kapcsolódó kérdésre kell röviden válaszolni, illetve ugyanitt nyílik lehetőség a településfotók feltöltésére is.

Amennyiben szeretnék, a nagyobb települések is választhatják a személyes jelenléttel történő zsűrizést. A rendkívüli helyzetre való tekintettel idén a pályázók tematikus nevezésekkel is részt vehetnek a megmérettetésen – akkor is pályázhatnak, ha csak egy parkot, teret, iskolaudvart szeretnének bemutatni.

A két éve megkezdett hagyományt folytatva, a határon túli magyarlakta települések is nevezhetnek a versenybe. Idén az erdélyi települések mellett már Kárpátaljától a Vajdaságig vagy a Felvidéktől Ausztriáig minden régióból pályázhatnak közösségek. Az önkormányzati versenyről a verseny weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

A virágos balkonok és előkertek tulajdonosai is jelentkezhetnek

Fotó: Facebook/Virágos Magyarország

A tavalyi sikert követően a Magyar Turisztikai Ügynökség ismét meghirdeti a Virágos balkonok, virágos előkertek versenyt. Ennek keretében amatőr kertészek egy rövid leírással együtt itt tölthetik fel fotóikat saját kertjeikről, balkonjaikról június 15-ig. A nagyközönség számára meghirdetett verseny nyerteseiről nemcsak a neves kertészeti szakemberekből álló szakmai zsűri dönt majd, hanem idén is elindul a szavazás a Virágos Magyarország Facebook-oldalán.