KSH: szép számok, kedvező kilátások

Forrás: turizmus.com

 2017. április 10. 15:30

A szakértők, és a legfrissebb statisztika szerint is kedvezőek a turizmus idei kilátásai, a foglaltság és az árbevétel is nőhet.

A Magyar Turisztikai Ügynökség összegzése szerint  elsősorban a külföldi vendégeknek köszönhetően erősen kezdte az évet a turizmus.

A Központi Statisztikai Hivatal a mai napon közzétett előzetes adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyeken 2017 februárjában a külföldi vendégéjszakák száma (723 ezer) 7,8%-kal, a belföldi vendégéjszakák száma (709 ezer) pedig 5,2%-kal nőtt. Az összes vendégéjszakaszám (1 432 ezer) 6,5%-kal emelkedett februárban.

Még ennél is nagyobb ütemben bővültek a turisztikai bevételek javát kitevő szállásdíj bevételek. Ezek összege februárban 12,3 milliárd forintot tett ki, ami 12,2%-os növekedést jelent 2016 februárjához képest.

Az év első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi vendégéjszakák száma (1 457 ezer) 10,7%-kal, a belföldi vendégéjszakák száma (1 364 ezer) pedig 5,4%-kal nőtt 2016. január–februárhoz képest. Így az összes vendégéjszakaszám (2 821 ezer) 8,1%-kal bővült 2017 első két hónapjában. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele pedig 25,4 milliárd forintot tett ki, ami 12,3%-os növekedésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest.

 

Az adatokra az MTI-nek nyilatkozó szakértők az alábbiak szerint reagáltak.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az év első két hónapjának eredményei alapján jó évre számít a turizmusban idén. Kedvező folyamat, hogy a külföldi és a belföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma is emelkedett. Hozzátette: a belföldi turizmus erősödésében nagy szerepe van a Széchenyi Pihenőkártyának (SZÉP-kártya), amellyel már közel 1 milliárd forintot költöttek a vendégek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A külföldi turisták legfontosabb célpontja még mindig Budapest, az eltöltött vendégéjszakák hétharmada a fővárosra koncentrálódik, a belföldi turizmusban viszont mindegyik turisztikai régióban bővülés tapasztalható - mondta.

Fotó: MTI

Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a vizes világbajnoksággal Magyarországra irányuló figyelem hatására árbevételben és a kereskedelmi szálláshelyek foglaltságában is emelkedést vár az idén.

A MSZÉSZ elnöke rámutatott, bár kedvező a Budapesten eltöltött vendégéjszakák számának jelentős növekedése, azonban a három, négy és öt csillagos hoteleket tekintve a legjelentősebb forgalomnövekedés a három csillagos hotelekben volt. Mindez Könnyid László szerint azt jelzi, hogy az üzleti turizmust, ami Budapest szempontjából kívánatos lenne a téli hónapokban is, még lehet fejleszteni. Ehhez pedig szükség lenne a nagy kapacitású budapesti konferencia központ megépítésére - mondta.

Az MSZÉSZ elnöke pozitívumként értékelte, hogy februárban, amely a belföldi turizmusnál nem a legerősebb időszak, 3,6 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma. A vendégek a téli pihenéseknél is előszeretettel használják a SZÉP-kártyát, az év első két hónapjában 4 százalékkal emelkedett a kártyákkal felhasznált összeg az előző év azonos időszakához képest - közölte.