Márciusban indul az azonnali átutalás, olcsóbb lehet a számladíj

Forrás: MTI

 2020. január 23. 12:09

Március 2-án elindul az azonnali fizetések rendszere, valamennyi klíringtag felkészült a bevezetésére. A bankszövetség szerint a korábbiaknál lényegesen alacsonyabb árazású számlacsomagok jönnek.

A bankszektor 30-40 milliárd forintot költött az új rendszerre – közölte Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. Becsei András, a  Bankszövetség elnöke elmondta, hogy ez a rendszer a magyar bankszektor valaha volt legnagyobb egyszeri beruházása, ami új pénzforgalmi korszakot hoz a magyar gazdaságba.

A bankszövetség elnöke kifejtette, szeretnék elérni, hogy a lakossági elektronikus pénzforgalom utáni tranzakciós adó kivezetése a következő hónapokban megtörténjen. Ezt követően a korábbiaknál lényegesen alacsonyabb árazású számlacsomagok fognak megjelenni. Az MNB a rendszer márciusi indulását követően kifejezetten elvárja a bankoktól olyan lakossági számlacsomagok biztosítását, amelyek korlátlan számú átutalást tesznek lehetővé külön tranzakciós díjak megfizetése nélkül. A Bankszövetség elnöke kiemelte azt is, hogy a 10 millió forintos tranzakciós limit világviszonylatban is egyedülállónak számít alapszolgáltatásként.

A digitális átállás is az idei év feladata lesz a pénzügyi szolgáltatásoknál

Fotó:  123rf.com

Kovács Levente szerint az azonnali fizetési rendszerhez új folyószámlacsomagokra és új pénzforgalmi alkalmazásokra van szükség.

Az azonnali átutalás bevezetése mellett az idei feladatok és kihívások közé sorolta a pénzügyi szolgáltatások országon belül tartását és a digitális átállást.Ahhoz hogy a digitális átállás országos szinten sikeres legyen, valamennyi folyamatnak digitális formában kell lennie, minden ágazatban.Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség alelnöke elmondta: 2019-ben is jó évet fog zárni a magyar bankszektor. Az eddigi adatok szerint a szektor 560 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi év első három negyedévét, ami 10 százalékos növekedést jelent.