Nézőpont: Még nem akarnak nyitást a magyarok

Forrás: turizmus.com

 2021. február 10. 13:08

Minimálisan, de nőtt az eddigi intézkedéseket túl szigorúnak tartók aránya (22 százalék), azonban a túlnyomó többség még mindig nem nyitáspárti Magyarországon (70 százalék) – derül ki a Nézőpont Intézet országosan reprezentatív, a Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatásából.

2020 novembere óta stabilan 50 százalék fölött van a kormányzat koronavírussal kapcsolatos intézkedéseit megfelelően szigorúnak tartók aránya – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet a Magyar Nemzet megbízásából végeztek el.

 

A tavalyi év végéhez és az idei év elejéhez képest viszont helyet cserélt a kormányzati intézkedéseket túl szigorúnak és az azokat nem elég szigorúnak tartók táborának mérete: még mindig jelentős kisebbségben van (22 százalék), de valamivel nőtt a nyitáspártiak tábora.

A további szigorításokat kívánók (11 százalék) és a jelenlegi korlátozásokkal elégedettek (59 százalék) aránya összeadva jelenleg 70 százalékos, az oltások számának növekedésével, illetve a jobb idő beköszöntével azonban várhatóan a nyitást pártolók aránya növekedni fog.

Már csak minden tizedik magyar állampolgár szigorítana tehát tovább az intézkedéseken, tavaly ősszel még volt, hogy a 40 százalékot is meghaladta a korlátozó intézkedések számát sürgetők aránya.

A többség nem szigorítana, de nem is enyhítene még az érvényben levő rendszabályokon

Fotó: 123rf

A novemberben bevezetett szigorítások azonban a közvélemény számára kielégítőek voltak, ezt mutatja a szigorúságot megfelelőnek tartók folyamatos masszív többsége.

Túl korai lenne a járványügyi szabályok enyhítése

A járványügyi adatok alapján túl korai lenne a járványügyi szabályok enyhítése – mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján, írja az MTI.
Müller Cecília hozzátette: több városban – így Kecskeméten és Miskolcon is – "foglalkoznak a gondolattal", hogy enyhítenek az elrendelt higiénés szabályokon. Mint mondta, a város vezetésének hatásköre van a higiénés szabályok elrendelésére és az azokon történő enyhítésre is, "de ez a hatáskör rendkívüli felelősséggel is jár".
A járványügyi adatok alapján mindenkit körültekintésre és maximális óvatosságra intek – szögezte le az országos tisztifőorvos, kiemelve, hogy több ország példája is mutatja, "a korai nyitás sok veszélyt rejt magában".
Ismertetése szerint a járványgörbe tíz napja nem csökken, a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, a számítások szerint várhatóan a ragályosabb vírusmutáció miatt egy ismételt emelkedő tendencia jöhet.

A vírussal kapcsolatos intézkedések kapcsán sem egységes baloldali ellenzéknek a szavazótábora is megosztott, az Orbán Viktor munkájával elégedetlenek közel fele is a jelenlegi, vagy szigorúbb intézkedések pártján van, 39 százalékuk nyitáspárti, de jelentős körükben a további szigorításokat kívánók aránya is (18 százalék).

A leginkább nyitáspárti demográfiai csoport a legfiatalabb korosztály, de a 18-29 évesek körében is kevesebben vannak ezen az állásponton (41 százalék), mint amennyien elégedettek, vagy akár további szigorítást tartanának kívánatosnak (50 százalék).

Érdekesség továbbá, hogy Budapesten is bőven többségben van a jelenlegi szabályozással elégedettek tábora (56 százalék), valamint nincs szignifikáns különbség a további nyitást (18 százalék) és a további szigorítást (15 százalék) igénylők között – így a Nézőpont Intézet szerint nem csoda, hogy a nyitást követelő fővárosi tüntetések kevés embert mozgattak meg.

Módszertan: A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2021. február 2. és 4. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.