Megkezdődött a magyar V4 elnökségi év

Forrás: turizmus.com

 2021. július 12. 11:18

Júliusban megkezdődött a magyar V4-es elnökségi év, amely a szakmai és diplomáciai egyeztetések mellett a nagyközönség számára is számos kulturális eseménnyel, akcióval, kampánnyal készül.

A Visegrádi Négyek országainak turisztikai együttműködése 2003-ban vette kezdetét, Magyarország hatodik alkalommal látja el az elnökségi feladatokat.Hazánk célja, hogy soros elnökként még intenzívebb kapcsolatokat teremtsen a négy társnemzet, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország közösségei között, és kultúrájukat, természeti és gazdasági értékeiket a lakosság is jobban megismerje – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A magyar V4-es elnökség tiszteletére július elején kékbe öltözött számos magyar középület, köztük a Millerárison található Széllkapu is

Fotó: MTÜ

A V4 országok a járványhelyzet előtt elsősorban a távoli piacokon népszerűsítették együtt a régió turisztikai látnivalóit, mostanra viszont az országok egymás közötti forgalma is jelentős. A Visegrádi Négyek állampolgárai biztonságban érzik magukat egymás országaiban, szívesen töltenek időt a térségben.

A régiós turizmus fontosságát támasztja alá, hogy 2020-ban mindhárom ország bekerült Magyarország TOP 10 legfontosabb küldőpiaca közé: Lengyelország a harmadik, Csehország a negyedik, míg Szlovákia a nyolcadik legfontosabb küldőországává lépett elő hazánk beutazó turizmusát tekintve.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató központban látható, hogy az eddig beérkezett nyári főszezoni vendégéjszaka foglalások alapján a TOP 5 küldőországok közül három V4-es ország.

A vendégek jelentős része keresi fel a Balatont és a gyógyfürdővel rendelkező településeket.

Fő utazási motivációjuk az egészségturizmus, a vízparti turizmus, valamint a bor- és gasztronómia, illetve történelmi okokból különösen a szlovákok körében jelentős a rokonlátogatás.

Ugyanígy elmondható, hogy a magyar vendégek is egyre szívesebben és egyre nagyobb számban utaznak a régióbeli országokba, hazánk kiemelt küldőországnak számít a Visegrádi Négyek országainak turizmusában.

Az elnökségi év nyitóeseménye július 10-én volt a Várkert Bazárnál, ahol koncertek és kerékpárverseny várta az érdeklődőket.