Négymilliárd forinttal támogat egyházi fejlesztéseket Vácon a kormány

Forrás: MTI

 2021. augusztus 04. 18:29

A kormány négymilliárd forint támogatást biztosít váci egyházi turisztikai és közösségi fejlesztésekre – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Vácon.

A Dunakanyart kiemelt turisztikai fejlesztési térségnek nyilvánította, aminek köszönhetően sok beruházásra nyílt lehetőség, strandok újultak meg, kikötők nyíltak, kisvasútvonalakat újítottak fel.

A térség három kiemelt települése Vác, Zebegény és Nagymaros, ahol komoly fejlesztéseket támogat a kormány – mondta Rétvári Bence.

Jövőre lesz 250 éves a székesegyház, amely Vác városának szimbóluma is

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A váci műemlékeknek is meg kell újulniuk, és mivel a város püspöki székhely, a műemlékek jó része az egyházhoz kötődik. Az ilyen műemlékek felújítására a kormány négymilliárd forint támogatást biztosít, ebből renoválják a város egyik legismertebb épületét, a székesegyházat is – közölte.

Az államtitkár szerint fontos, hogy az egyházi és kulturális élet rendezvényeit, valamint a nagy egyházi eseményeket minél jobb körülmények között tarthassák meg, és a liturgiának méltó helyszíne legyen.

Marton Zsolt váci püspök közölte, hogy jövőre lesz 250 éves a székesegyház, amely Vác városának szimbóluma is.

Az épület nemcsak a katolikus hívőknek fontos, hanem a nemzeti kultúrának kincse is egyben – tette hozzá.