Népszavazás jöhet Horvátországban a Covid-igazolványok eltörléséről

Forrás: MTI

 2022. január 24. 16:32

A szükségesnél jóval több aláírást gyűlt össze ahhoz, hogy népszavazást lehessen kiírni a Covid-igazolványok használatának eltörléséről és a válságstáb járvánnyal kapcsolatos döntéseinek átruházásáról a parlamentre - jelentette be hétfőn Nikola Grmoja horvát parlamenti képviselő.

Nikola Grmoja, a népszavazást kezdeményező ellenzéki Híd Függetlenek Listája (Most) alelnöke kiemelte: a "Döntsünk együtt!" kezdeményezésre, amely a Covid-igazolványok használatának eltörlésére irányul, 410 ezer 533, a válságstáb döntési jogának korlátozására vonatkozó, "Elég volt!" nevű indítványra 409 ezer 219 aláírást gyűjtöttek össze a szükséges 368 ezer 867 helyett.

A dokumentumokat a párt képviselői hétfőn hivatalosan is átadták Gordan Jandrokovic házelnöknek.
Marija Selak Raspudic, a Híd parlamenti képviselője a sajtónak úgy nyilatkozott: a kezdeményezést nem politikai haszonszerzés céljából indították.

Hangsúlyozta, hogy a Covid-igazolványokat úgyis még azelőtt megszüntetik, hogy kiírnák az erről szóló népszavazást. "A lényeg, hogy mielőbb megszűnjön az, ami nem logikus és diszkriminatív, vagyis a Covid-igazolvány használata Horvátországban" - mondta. Ami a válságstáb döntéseit illeti a járvány kezelésével kapcsolatban, arról a parlamentnek kell döntenie, kétharmados többséggel - tette hozzá.

A Covid-igazolványok használatának eltörlésére irányuló népszavazásra 410 ezer 533 aláírást gyűjtöttek össze a szükséges 368 ezer 867 helyett

Fotó: 123rf.com

Jandrokovic a folyamatról elmondta: a népszavazás kiírására irányuló kérelmet először megvitatják a parlamentben, majd felkérik a kormányt, hogy ellenőrizze, a kezdeményezőknek sikerült-e elegendő aláírást összegyűjteniük a referendum megrendezéséhez.

Miután a kormány, illetve a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ellenőrizte az aláírások hitelességét, tájékoztatja erről a palamentet - magyarázta a házelnök, hozzátéve: az eddigi gyakorlat azt mutatta, hogy az összegyűjtött aláírások tíz százaléka különböző okok miatt érvénytelen.

Elegendő számú érvényes aláírás esetén a parlament alkotmányügyi és ügyrendi bizottsága dönt a népszavazás kiírásáról, de kikérheti az Alkotmánybíróság véleményét is arról, hogy a népszavazás kérdése összhangban van-e az alkotmánnyal - mutatott rá.

Ebben az esetben az Alkotmánybíróságnak harminc napja van arra, hogy véleményt mondjon, elrendelje a népszavazást vagy elvesse a kezdeményezést - húzta alá Jandrokovic.