Nyolc kulturális programmal készülnek az Európa Tanács magyar elnökségére

Forrás: MTI

 2021. augusztus 04. 14:40

Három városban nyolc programmal, koncertekkel, kiállításokkal és konferenciákkal is készül az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága magyar elnökségének idejére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).

A programok a tárca szociális ügyekért felelős államtitkársága, kulturális államtitkársága, valamint a nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős államtitkársága szervezésében valósulnak meg Budapesten, Debrecenben és Szentendrén – közölte Kásler Miklós szerdán, a soros elnökség kulturális programjait beharangozó budapesti sajtótájékoztatón.

A magyarországi programok mellett az Európa Tanács székhelyén, Strasbourgban is rendeznek szabadtéri kiállítást és koncertet adnak a Kis Virtuózok – mondta az emberi erőforrások minisztere, kiemelve, hogy a rendezvények több mint 122 millió forintból valósulnak meg.

Agusztus 16-án a Pesti Vigadóban a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar ad koncertet

Fotó: 123rf.com

A sajtótájékoztatón Vásáry Tamás zongoraművész, karmester elmondta, hogy a kulturális programsorozat augusztus 17-én veszi kezdetét a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertjével Debrecenben, a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, másnap a zenekar Budapesten, a Hősök terén lép fel. A műsoron Kodály Zoltán Háry János című daljátéka és Beethoven 7. szimfóniája is szerepel.

Vásáry Tamás kitért arra is, hogy a zenekar augusztus 16-án a Pesti Vigadóban ad koncertet a Covid-árvák megsegítésére létrehozott Regőczi István Alapítvány javára.

A koncertek mellett augusztus 19-én Kulturális örökségünk felfedezése címmel nyílik Szentendrén fotókiállítás. A nevelőszülőségről tartanak konferenciát Budapesten szeptember 28-án, október 13. és 14. között pedig online konferenciát szerveznek az európai környezettudatos kulturális turizmusról.

A program zárásaként október 25-én Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban nyílik válogatás a könyvtár régi nyomtatványaiból.

Strasbourgban szeptember 15. és október 10. között mutatkozik be a Kulturális útvonalak Magyarországon és az Innováció a kultúra területén a Covid-19 időszak alatt című szabadtéri tárlat, a Kis Virtuózok pedig szeptember 29-én adnak ott koncertet.

Magyarország május 21-én vette át Németországtól az Európa Tanács Miniszteri Bizottságában ellátandó elnökségi feladatokat. Az elnökség féléves ciklusokban, rotációs rendszerben működik.