Planet 2021 - jelentős az érdeklődés a rendezvény iránt

Forrás: MTI

 2021. december 03. 11:52

A koronavírus-járvány ellenére jelentős az érdeklődés a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó iránt - mondta Joó István, a rendezvény lebonyolításáért felelős kormánybiztos pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormánybiztos elmondta, több mint száz országból érkeztek előadók a rendezvényre, amelyen mintegy 180 kiállító mutatkozott be a Hungexpón, mintegy 20 ezer négyzetméteren.

Hozzátette, csütörtökön zárták le a szakmai, tudományos tanácskozást: tíz panelbeszélgetésen több mint 100 előadó vitatta meg a  kiemelt kérdéseket, amelyek a fenntarthatósághoz kapcsolódnak, például a hulladékgazdálkodás, körforgásos gazdaság, vízgazdálkodás és klímaváltozás témakörében.

Joó István államtitkár

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A beszélgetések során nemcsak a problémát vázolták fel, hanem bemutatták azokat a közép-európai fejlesztéseket, amelyek megoldást kínálhatnak. Mint a kormánybiztos közölte, mintegy 70 kiállító 550 üzleti tárgyalást folytatott le, és konkrét megállapodásokat is kötöttek.

Az előadók közül kiemelte a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), a Nemzetközi Energiaügynökség és a többtucatnyi miniszteri delegáció képviselőit.

Joó István felhívta a figyelmet, hogy pénteken a startupok világának bemutatására koncentrálnak: több mint 30 startup mutatkozik be.

Joó István hangsúlyozta, hogy a startupok belföldi közössége erős, és számíthatnak a kormány segítségére, beleértve a KKM támogatásait. A magyar vállalkozók környezetipari újításaik ötletesek, nemzetközi szinten is versenyképesek - tette hozzá.

A V4-ek környezetvédelmi eredményeinek bemutatását a Planet 2021 Budapest szintén feladatának tekinti. A másik 3 állammal együtt Magyarország ezen a téren is sikeres, hiszen növekvő gazdasági teljesítmény mellett mérsékelte a károsanyag-kibocsátását, az élelmiszer-pazarlása kisebb, a Natura 2000-es területek aránya pedig nagyobb, mint Nyugat-Európában - mondta Joó István. Fontosnak nevezte, hogy elkezdődődött a Klíma- és természetvédelmi akcióterv végrehajtása, ezen belül is kiemelve a Zöld busz programot, a fásítási programot, az egyszer használatos műanyagok betiltását.

A kormánybiztos közölte, hogy a Planet 2021 Budapest szakkiállítása és a közönségprogramok egész héten látogathatók. Minden korosztály talál magának érdekes látnivalókat, hasznos elfoglaltságot, a mindennapokban alkalmazható fenntarthatósági újítások éppúgy megismerhetők, mint a Földet fenyegető környezeti kihívások.

Különösen fontos cselekvésre ösztönözni a fiatalokat, ezért a környezetvédelmi ismeretterjesztést játékos megoldások, digitális eszközök, virtuális alkalmazások is segítik a Hungexpón - közölte Joó István.