Miért síeljünk itthon?

Forrás: turizmus.com

 2020. január 22. 14:17

Bár nincsenek magas hegyeink, a hóbiztos síelésre itthon is egyre több lehetőségünk van – erről beszélt Fehér Gyula, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter elnöke a Trend FM minapi adásában.

Mint arról már beszámoltunk, Síeljünk itthon! címmel indult kampány a hazai síterepek népszerűsítésére. Célja, hogy a hazai átlagemberekhez is eljusson, milyen lehetőségek nyílnak itthon a síelésre.

Fehér Gyula

Fotó: Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter

Fehér Gyula, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter elnöke szerint Magyarország abban a kedvező helyzetben van, hogy a Kárpát-medence időjárására télen jellemző hidegpárna jelensége miatt – amikor a medence alján hosszabb időre hideg, párás idő alakul ki – könnyen hóágyúzhatóak a pályák. Így nem kérdés, hogy a hazai pályákat annak ellenére is megéri fejleszteni, hogy például az Alpokban a globális felmelegedés miatt egyre rosszabbak a hóviszonyok.

A kampány egyik akciójára január 25-én, szombaton kerül sor: Eplényből levisznek két kamionnyi havat a Balaton partjára, Alsóörsre, hogy kialakítsanak egy 100 méter hosszúságú sípályát, ahol a gyerekek kipróbálhatják a sífutást és az alpesi sízést.

A hazai sísport történetéről a rádióműsorban Fehér Gyula elmondta: a síelés a Monarchia utolsó évtizedeiben kezdett teret nyerni Magyarországon, az első sípályák és szállodák a Magas-Tátrában épültek, majd Erdélyt is meghódította a sísport. Miután ezeket a területeket elcsatolták, a húszas-harmincas években a magyar kormány segítségével mintegy 20 sípálya épült itthon.

A II. világháború után hosszú időre megfeledkeztek a sísport fejlesztéséről, de a hetvenes évek végén már 42 sípálya üzemelt az országban, mindegyik sífelvonóval. A rendszerváltás után a pályák többsége elhalt, és csak az Európai Unióba történő belépéssel kapott új lendületet a sportág, amikor már vámmentesen jöhetett be az országba a síterepek fenntartását lehetővé tévő technológia.

Eplény Síaréna – a hazai pályák könnyen hóágyúzhatók

Fotó: AOFK

A hazai síterepek telente általában 70-100 napig tudnak üzemelni. A pályák kihasználtsága sokkal jobb, mint például a szomszédos Ausztriában, hiszen a hazai síelőknek néhány pályán kell osztozkodniuk, ezért ezek gazdaságosan üzemeltethetőek – fejtette ki Fehér Gyula.

A közelmúltban öt hazai síterep nyert pályázaton különböző összegeket fejlesztésre. Ezekből egyébként nemcsak télen lehet majd profitálni, az elmúlt időszakban két ülőszékes felvonó is épült ugyancsak állami támogatással, amelyek a melegebb hónapokban felvonóként funkcionálnak.A teljes interjút meghallgathatja a nyílra kattintva.

Hallgasson bennünket!

A Turizmus.com rádióműsora csütörtökönként hallható a Trend FM-en, 17.15-18.00 között.

Ismétlés szombat délutánonként, a 17:30-as híreket követően.

A műsorvezető: Érczfalvi András, a Trend FM Monitor Délután műsorvezetője.
A műsort szerkeszti: Kenderesy Nadin, a Turizmus Kft. PR igazgatója (kenderesy.nadin@turizmus.com).