Támogatást kapnak a cégek, ha ukrán menekülteket foglalkoztatnak

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2022. március 11. 09:56

Támogatást nyújt a magyar kormány azoknak a munkaadóknak, akik vállalják ukrán, vagy ukrán-magyar kettős állampolgárságú menekülteket foglalkoztatását.

A magyar kormány az Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktus elől menekülő – február 24-én vagy azt követően érkezett – ukrán állampolgársággal vagy ukrán–magyar kettős állampolgársággal rendelkező személyek foglalkoztatásának elősegítése érdekében támogatást nyújt abban az esetben, ha a munkaadó határozott vagy határozatlan idejű szerződéssel, legalább heti 20 órában foglalkoztatja őket Magyarországon – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.A támogatás mértéke a munkavállaló lakhatási és utazási költségének 50 százaléka lehet, de nem haladhatja meg a 60 000 forintnak és a vele közös háztartásban élő kiskorú gyermek(ek) után járó fejenkénti 12 000 forintnak az összegét. A támogatás köztehermentes és legfeljebb 12 hónapra adható, de a munkáltató kérésére egy alkalommal 12 hónappal meghosszabbítható. A támogatást a munkaadó részére havonta utólag folyósítják, amelyet köteles a munkavállaló lakhatási és utazási költségeinek biztosítására fordítani. A lakhatási és utazási költségnek a támogatással nem fedezett részét a munkaadó és a munkavállaló 50-50 százalékban fizeti – olvasható a kormányrendeletben.

A szállodaipar nyitott az ukrajnai menekültek foglalkoztatására

Fotó: 123rf.com

A rendelet kitér arra is, hogy a külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatást nyújt az ukrán állampolgárok részére a munkavállalás lehetőségeiről a kijelölt segítségpontoknál, tájékoztatja a munkaadókat és a kormányhivatalt a munkát vállalni szándékozó ukránok munkavállalási igényeiről képzettségük és tapasztalatuk figyelembevételével, gondoskodik ezen személyek és családtagjaik átmeneti szállásának biztosításáról is.

A  támogatás iránti kérelmet a munkaadó a  Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétett, erre rendszeresített formanyomtatványon, elektronikus úton nyújthatja be.

A szállodaipar nyitott az ukrajnai menekültek foglalkoztatására – nyilatkozta megkeresésünkre Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. A munkaerőhiánnyal küzdő szektorban korábban elsősorban a houskeeping területen, takarítószemélyzetként alkalmaztak ukrán állampolgárokat, jellemzően Budapesten és a fürdővárosok közül Hajdúszoboszlón és Hévízen, de szívesen foglalkoztatnák őket más területeken is – tette hozzá.