Turizmusdiplomácia függőben

Forrás: turizmus.com

 2017. február 11. 15:53

A kormánybiztosi intézmény megszüntetése, valamint a turisztikai külképviseletek újraszervezése miatt, átmenetileg függőben van a nemzetközi turizmusdiplomácia, de ez nem hátráltatja az új szlogen, a Time for Hungary kommunikációját – tudtuk meg többek között az MTÜ február 11-i sajtótájékoztatóján.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az Aria Hotel tetőszintjére, a panorámás „üvegterembe” invitálta a sajtó képviselőit, hogy beszámoljon a 2016. év kiemelkedő eredményeiről és a kormány terveiről.

Guller Zoltán a KSH gyorsjelentését idézve beszámolt arról, hogy a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek 27,7 millió vendégéjszakát regisztráltak, 7 százalékkal többet, mint 2015-ben. Ennél nagyobb mértékben, 9,1 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek összes bevétele, amely meghaladta a 402 milliárd forintot. A magyar turizmus növekedési üteme meghaladja mind az európai-, mind a világátlagot – mutatott rá a vezérigazgató.

Guller Zoltán szólt arról is, hogy soha nem látott fejlesztési lehetőségek előtt áll a magyar turizmus. Kiemelte a Sopron – Fertő-táj, a Balaton és a Tokaj Hegyalja (több, mint 9 milliárd forintos keret) térségek fejlesztésére rendelkezésre álló forrásokat. Érdekességként megemlítette a Sátoraljaújhelyen, a Szárhegy és a Várhegy között épülő, 700 méteres, világrekorder üveghidat, valamint azt, hogy a Balatont az elektromos vízi közlekedés európai mintatavává kívánják fejleszteni.

 

Megismételte azt a korábban hangoztatott célt, miszerint a kormány lehetőséget kíván teremteni, hogy valamennyi hazai szálloda egy kategóriával feljebb léphessen, a magyar turizmus pedig, két év alatt a világ öt kiemelkedő országa közé kerüljön, az egy külföldi turistára jutó költés tekintetében.

Újságírói kérdésekre válaszolva Guller Zoltán elmondta, hogy a 2016 végén bezárt turisztikai külképviseletek feladatainak jelentős részét átveszik a diplomáciai képviseletek, ám, ez nem jelenti azt, hogy a nemzetközi marketingért, például az új magyar szlogen, a Time for Hungary népszerűsítéséért ne az MTÜ felelne a jövőben is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szóvivőjétől (aki a sajtótájékoztató moderátora is volt), külön kérdésünkre megtudhattuk azt is, hogy későbbre várható döntés abban a kérdésben, hogy Bienerth Gusztáv kormánybiztos távozása után ki, illetve milyen testület veszi át a nemzetközi kapcsolattartást például az ENSZ Turisztikai Világszervezetével, vagy az Európai Parlament illetékes bizottságával.

Felvételünkön, a február 11-i sajtótájékoztatón, balról jobbra Guller Zoltán, valamint általános helyettese, Princzinger Péter.