Újra lehet pályázni uniós munkahelymentő forrásra

Forrás: turizmus.com

 2021. február 09. 12:25

Újra pályázhatnak az uniós munkahelyvédelmi program (SURE) több mint 9 milliárd eurós maradványösszegére a tagállamok.

Amint arról február elején beszámoltunk, az Európai Bizottság újabb 304 millió eurót (mintegy 108 milliárd forintot) folyósított Magyarországnak a koronavírus-járvány miatt megnövekedett munkanélküliség mérséklését célzó uniós program (SURE) forrásaiból. Ezzel az összeggel együtt – amely a 2020 decemberében folyósított 200 millió euróhoz adódik – Magyarország a SURE keretében számára biztosított teljes, 504 millió eurós támogatást megkapta.

Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke a turizmus.com-hoz eljuttatott közleményében most bejelentette: az uniós munkahelyvédelmi program 100 milliárd eurós keretéből megmaradt, mintegy 9,7 milliárd eurós maradványösszegre a tagállamok újra pályázhatnak a következő hónapokban. Így Magyarország számára is elérhető további forrás arra, hogy a turisztikai szolgáltató- és vendéglátóipar munkavállalóinak érdemi segítséget lehessen nyújtani – tette hozzá. Az ellenzéki politikus azt javasolja, hogy a kormány legalább egymilliárd eurót igényeljen ebből az összegből és azt fordítsa a magyar szolgáltatói szektor öt-hatszázezer munkahelyének megmentésére.

A SURE-programból a tagállamok a munkaerő-piaci válság hatásait tudják enyhíteni részmunkaidős vagy csökkentett munkaidős foglalkoztatással, illetve önfoglalkoztatóknak nyújtott bértámogatással.

(Borítókép: 123rf)