Valósággá válhat a Sanghaj-Budapest légijárat

Forrás: turizmus.com

 2017. június 28. 09:14

Körpanoráma, fotókiállítás, együttműködési tervek, Sanghaj-Budapest légijárat, kínai egyetem Budapesten – minderről szó esett a kedd esti magyar-kínai találkozón, amelyen részt vettek a magyarországi kínai nagykövetség diplomatái, Sanghaj vezetői és a Magyar Turisztikai Ügynökség szakemberei is.

Boros Emese, az MTÜ külügyi és külgazdasági főtanácsadója beszédében arra emlékeztetett, hogy Magyarország az európai országok közül elsőként írt alá kormányközi egyetértési nyilatkozatot az Egy övezet, egy út jelszó alatt folytatott együttműködésről. A két kontinens közötti infrastrukturális kapcsolat megteremtése friss lendületet adhat a befektetéseknek, a kereskedelmi és turisztikai kapcsolatoknak.

Sanghaj

A gazdaság egyik legfőbb hajtóereje a XXI. században a turizmus. A hazánkba érkező kínai turisták száma évről-évre dinamikusan nő. 2016-ban a növekedés vendégszámban meghaladta a 40 százalékot, a vendégéjszaka-szám pedig az 50 százalékot az előző évhez képest. Ezt az elképesztő tempójú növekedést a Budapest-Peking járat 2015. májusi megnyitásának is köszönhetjük – hangsúlyozta Boros Emese -  A légihidak további fejlesztése – egy Sanghaj-Budapest járat elindítása - még hatékonyabban növeli majd a két ország közötti turistaforgalmat.

Wang Xinyi, a kíni nagykövetség kulturális feladatokkal megbízott diplomatája, és Shao Zhuquing, a Sanghaj Center ügyvezető igazgatója egyaránt hangsúlyozták a két ország közötti együttműködés fontosságát. Felmerült, hogy az általános és középiskola után Budapesten időszerű lenne kínai nyelvű egyetemet is nyitni.

A 24 milliós kínai metropolis különleges kötelékkel fűződik Magyarországhoz: az évtizedekig Sanghajban alkotó Hugyecz Lászlót a Távol-Kelet egyik legnagyobb építészének tartják. Hugyecz alkotta meg a hajdani Sanghaj sziluettjét, az akkori kor legmodernebb felhőkarcolóival és kórházával. Alkotásai mára ikonikus épületekké váltak.