50 év sok, vagy kevés?

Forrás: turizmus.com

 2018. március 27. 17:48

A költői kérdés az MSZÉSZ megalakulásának 50. évfordulójára szervezett ünnepi ülésen hangzott el, a Danubius Hotel Gellért különtermében, március 27-én.

A kérdésre adható válasz első fele nyilván az, hogy egy ember életében fél évszázad elillan. Ennek igazságát, ha másból nem, abból érzékelhették az ünnepi ülés résztvevői, hogy a két felkért előadó, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) mai elnöke, Könnyid László, valamint a Magyar Turisztikai Szövetség (MTSZ) kuratóriumának elnöke, Princzinger Péter lényegesen fiatalabb emberek, mint, azok a ma is élő, korábbi elnökök, akiket tiszteletbeli elnökként köszöntöttek az ülésen. Első elnöki mandátumuk időrendjében Gyökössy Gyula, Rubovszky András, Kovács István, Bocsák László, Niklai Ákos, Kopócsy Andrea és Erdei János. Az ülés résztvevői megemlékeztek a néhai elnökökről is, az alapító Rózsa Miklósról, majd Pável Jánosnéról, Somogyi Jenőről és Wolff Péterről. Többen is méltattak két, meghatározó személyiséget, néhai Bíró Károlyt és Lombosi Gábort, akik szállodaigazgatóként, valamint a szövetség titkáraként tettek nagyon sokat az akkor még csak MSZSZ ügyéért.

A címbeli kérdésre adható válasz második fele csak az lehet, hogy egy szakmai szövetség 50 év alatt hatalmas utat tud bejárni, s nagy változásokon tud átmenni. S ennek csak látszólag mond ellent az, hogy Könnyid László kiemelte, ma is érvényesek az 50 évvel ezelőtt megfogalmazott célok, nevezetesen: a magyar szállodaipar továbbfejlesztése; a szállodák és szolgáltatások színvonalának állandó emelése; a magyar szállodaipar képviselete az országon belül és külföldön. Ez akkor is igaz, ha a harmadik célt ma inkább lobbi tevékenységnek neveznénk. Az elnök a közelmúlt számos eredménye közül kiemelte a magyar szövetség meghatározó szerepét a Hotelstars Union európai térhódításában.

Princzinger Péter többek között azt emelte ki, hogy az MSZÉSZ szép példáját mutatja a megőrizve megújítani elvének, s hozzátette, hogy a szállodások szövetségében felhalmozott tapasztalatnak és tudásnak az MTSZ is jelentős hasznát veszi.

Az ünnepi ülés felkért hozzászólói közül Niklai Ákos személyes hangvételű megemlékezésében az elmúlt évtizedek vívmányai közül kiemelte az etikai kódex megalkotását, a HOTREC-ben játszott magyar szerepet, a www.hah.hu site létrehozását és megújítását, a régiós szervezeti séma felállítását, a kormányok soránál elért lobbi eredményeket, de, nem mulasztotta el felemlegetni, hogy a nagy befogadó képességű kongresszusi központ felépítését még nem sikerült elérni.
Rubovszky András – aki, az idén 100 éves Gellért Szálloda igazgatója volt 14 éven át – az alakulásakor még Magyar Szállodaszövetségnek nevezett szervezet eredményei közül kiemelte a társult tagok bevonását – 1990-től -, a nehézségek közül pedig megemlítette a rendszerváltás utáni finanszírozási gondokat, valamint a privatizáció után a "valódi" tulajdonosokkal folytatott harcokat.
Meszter László
– aki a címben idézett kérdést megfogalmazta – kitért arra, hogy a szövetség, 1968-as megalakulását követően, már 1972-ban képes volt Budapestre hozni és megszervezni a nemzetközi szövetség kongresszusát, majd, a 46 évvel ezelőtti esemény magnószalagra rögzített hanganyagát átadta Könnyid Lászlónak.
Walkó Miklós –
aki ugyancsak dolgozott a Gellértben, igaz, pályája legelején - szintén adott ajándékot a mai elnöknek, mégpedig az 1972-es nemzetközi kongresszusra készített magyar előadások angol és francia nyelvű, eredeti példányait.
Csizmadia László
az oktatás, s azon belül is a gyakorlati képzés fontosságára hívta fel a figyelmet, s hangsúlyozta, nem létezhet színvonalas szakemberképzés a szállodák, illetve szállodavállalatok segítsége, aktív közreműködése nélkül.

Az ünnepi ülés résztvevői

Fotó: turizmus.com

Az ünnepi ülés záróakkordjaként, az alapító elnök lányától, Rózsa Judittól és Könnyid László elnöktől emlékplakettet vehettek át azoknak a szállodáknak a képviselői, amelyek ma is működnek, s az 1968 márciusi alapításkor is szállodaként üzemeltek, nevezetesen: Astoria (ma Danubius Hotel Astoria City Center), Béke (Radisson Blu Béke), Budapest (Hotel Budapest), Gellért (Danubius Hotel Gellért),  Margitsziget (Danubius Hotel Margitsziget), Palace (Novotel Budapest City Center), Royal (Corinthia Hotel Budapest), Sport (Danubius Hotel Flamenco),   Szabadság (Hotel Hungaria City Center), Annabella (Annabella Hotel), Nemzeti (Hotel Nemzeti Budapest - MGallery), Fenyves (Hotel Lővér).

Az ülést pazar, ültetett büféebéd követte a Gellért Panoráma termében.