A 2003-as évhez hasonló szőlőtermés várható

Forrás: MTI

 2017. augusztus 03. 10:34

Minőségben és mennyiségben is az elmúlt öt év átlagát meghaladó szőlőtermésre és borkészítésre számítanak idén a magyar borászok, köszönhetően az eddigi kedvező időjárási viszonyoknak - tájékoztatott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

A múlt évben majdnem 2,8 millió hektoliter bort állítottak elő a hazai borászatok – mondta el Brazsil Dávid a Keszthelyen 25. alkalommal megnyílt Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnep kapcsán. – Ha az időjárás továbbra is kedvező marad, idén várhatóan 5-10 százalékkal meghaladja majd a Magyarországon készülő bor mennyisége a tavalyit. Meghaladhatja tehát a 3 millió hektolitert, de minőségében is jobb évjáratra számítanak.

Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnep

Fotó: MTI

Idén nem voltak a szőlőtermést veszélyeztető nagy járványok, a téli és tavaszi fagykár pedig csak kisebb visszaesést jelentett a termésmennyiségben. Ha a nyár vége és az ősz eleje is kedvezően alakul, nem lesz aszály, akkor a szőlőből préselhető must mennyisége és minősége alapján kedvező évjáratra lehet számítani.

Az átlaghoz képest egy-két héttel korábban kezdődhet idén a szüret – véli Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke. – A fürtök jelenlegi nagysága alapján elmondható, hogy a napsütéses órák számának alakulása és a kellő időben hullott csapadék eddig jelentősen kedvezett a szőlőnek, bár mindez a tájegységi adottságoktól is függ.

A mostani állapot alapján a 2003-as, rekordmelegnek számító évhez hasonlítható a várható termés – tette hozzá Koczor. – Az akkori nagyon korai szüreti időpontot és a magas alkoholfokot meghaladva idén akár még jobb mennyiségű és minőségű bor készülhet.

Koczor Kálmán

Fotó: MTI

 

A keszthelyi borünnep keretében hagyományosan kipréselték a legkorábban érő Csabagyöngyéből az első néhány pohár mustot, már augusztus 2-án megnyitva ezzel a 2017-es szüreti szezont.

A Csabagyöngyéből készülő első magyarországi és európai újbort várhatóan augusztus utolsó hetében palackozzák a Balaton-felvidéken – áll a Varga Pincészet közleményében –, az idei első bort tehát már ebben a hónapban megkóstolhatják a borkedvelők.

 

 

Kapcsolódó cikkek

Bor- és Jazznapok Debrecenben

2017. augusztus 01.