A gyógyulás lehet élmény is

Forrás: turizmus.com

 2015. október 01. 17:55

2015 szeptemberétől új, komplex diagnosztikai központtal és terápiás részleggel bővült a hat és fél éve működő nógrádgárdonyi Főnix Kastélyszanatórium, amely a gyógyulás élményét kívánja nyújtani betegeinek.

Az új létesítményeket a hivatalos megnyitó előtt a sajtónk is bemutatták. A Kastélyszanatórium főként azokra a páciensekre szakosodott, akik mozgásszervi, szív- és érrendszeri egészségügyi beavatkozások, balesetek, valamint civilizációs betegségek kórházi terápiája után olyan otthonos környezetben szeretnének lábadozni, ahol teljesen rábízhatják magukat a szakképzett személyzetre.

Az évtizedek óta természetvédelmi területként számon tartott, szubalpin klímájú környezet, a kristálytiszta magaslati levegő, s az 1894-ben épített, majd 2011-ben teljesen felújított Majláth-kastély eddig is igazi felüdülést nyújtott a betérő, megnyugvásra és gyógyulásra vágyó vendégeknek.

A komplexum olyan betegeknek nyújt egészségügyi szolgáltatásokat, akik nem akarnak órákat utazni, hogy a megfelelő orvosi műszerekkel vizsgálják meg őket, akik nem kívánnak napokat, heteket várni a kontrollra, vagy akik nem szeretnének törődni azzal, hogy hogyan jutnak el például egy csípőprotézis-műtétre egy korszerű kórházba, és akik szakértő gondoskodás mellett, kényelmesen szeretnének gyógyulni. Tapasztalt belgyógyászok, neurológusok, kardiológusok, rehabilitációs szakorvosok felügyelik a gyógyítást, amely a hagyományos orvoslás mellett kiegészítő terápiákat is alkalmaz. Ilyen például a fizikoterápia, a masszázs, rekreációs, relaxációs programok, de dietetikus segít összeállítani a megfelelő egészséges étrendet is.

 

A mozgásszervi panaszokkal jelentkező páciensek ortopédiai ellátásában nemcsak a rehabilitációra, hanem a teljes terápiára vállalkozik a szanatórium, amelyben partnere a csaknem 2 milliárd forintból megújuló 10 kilométerre lévő balassagyarmati kórház. A Főnix Kastélyszanatórium a kórház korszerű műtőjében végzik a kastély pácienseinek csípő- vagy térdprotézis operációit. Orvosi partnereink olyan nemzetközi hírű ortopédsebészek, akik több száz, sőt ezer fölötti csípő-, illetve térdprotézis műtétet végeztek már el. A műtét utáni lábadozás már természetesen a kastélyban történik, lelkiismeretes egészségügyi szakemberek felügyelete alatt.

Az új komplex diagnosztikai központ és terápiás részleg közel 500 négyzetméteres hasznos alapterületű épület az ÉMOP-2.1.1/E-12-2012-0008 „Egészségturisztikai szolgáltatások bővítése a Nógrádgárdonyi Főnix Kastélyszanatóriumban” című, a magyar állam és az Európai Unió által 201 millió forintnyi forrással támogatott pályázat keretében valósult meg.

Az akadálymentesen kialakított területen gyógyászati, tanácsadó, kezelő, konduktív pedagógiai és terápiás helyiségek, valamint egy 20x6 méteres, gyógy-masszázselemekkel kiegészített úszómedence létesült, a terápiás medence része a mozgáskorlátozottak számára kiépített speciális emelőszerkezet. A diagnosztikai tevékenységet új, csúcsszínvonalú orvosi technológia szolgálja ki: kardiológiai UH és hordozható UH készülék, tangentor kádak, térdhajlító és csípőmozgató.

A technológiai fejlesztés, a kényelmes és nyugodt környezet lehetővé teszi azt is, hogy ne csak a rehabilitációs céllal a Kastélyszanatóriumba érkező páciensek testét, hanem a lelkét is gyógyítsa a rehabilitációs folyamat. A Kastélyszanatórium szolgáltatásait kialakító egészségügyi szakemberek ugyanis hisznek abban, hogy e kettő harmóniája nélkül nem lehet tartós a gyógyulás.

Bár a kastélyszanatóriumban a hangsúly a gyógyításon, gyógyuláson van, az ide betérők benyomása mégis inkább az, hogy egy minden kényelemmel ellátott kastélyszállodába csöppentek. Ezt az érzést erősítik az olyan felkínált szolgáltatások, mint például a különféle medencék, szaunák, jakuzzi, fitnesz-és bálterem, vagy a borospince, ahol akár biliárdozni is lehet. A kikapcsolódást keresők pedig többek között olyan szervezett programok közül választhatnak, mint a lovaglás, horgászat, de olyan túrára is indulhatnak, ahol feltöltődhetnek a környék nyugalmától és a csodálatos táj látványától.