NTAK: A pünkösdi hétvége az idei év egyik legforgalmasabb időszaka volt

Forrás: turizmus.com

 2022. június 10. 11:01

A pünkösdi hosszú hétvége a húsvét napjainak teljesítményét is felülmúlta, a vendégéjszakák száma 76%-kal magasabb volt, mint tavaly ilyenkor. Összesen 240 ezer vendég mintegy 450 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján a pünkösdi időszakban a szálláshelyek forgalmának 69%-át a belföldiek adták. A teljes vendégforgalom negyede realizálódott Budapesten, ahol a vendégéjszakák 73%-a külföldiekhez köthető. A szobafoglaltság mindhárom napon kimagasló értéket ért el, a szállodákban szombaton 70%-os volt. A vendégek 48%-a szállodákban, 31%-a magán- és egyéb szálláshelyeken, 8%-a panziókban, 7%-a kempingekben, 4%-a közösségi szálláshelyeken, míg 2%-a üdülőházakban szállt meg.

A turisztikai térségek közül a hosszú hétvégén is a Balaton térsége volt az elsőszámú úti cél, a vidéki forgalom 32%-a ide irányult. Ezt követte Mátra‒Bükk, Debrecen és térsége, Budapest környéke, valamint Bük‒Sárvár térsége. A településeket vizsgálva elmondható, hogy Budapest után a legtöbb vendégéjszakát Balatonfüreden, Siófokon, Hajdúszoboszlón, Hévízen, Zalakaroson, Sárváron, Egerben, Szegeden, Gyulán és Keszthelyen töltötték a látogatók.

A hosszúhétvégén a szálláshelyek összesen 6,7 milliárd forint árbevételt könyvelhettek el, amelynek 42%-a az országhatáron túlról érkezőktől származott

Fotó: 123rf.com

A nemzetközi érdeklődés a fővárosi és a vidéki Magyarország szálláshelyein is növekvő tendenciát mutat, a küldőpiacok terén ugyanakkor eltérés tapasztalható. Míg Budapestre a legtöbben az Egyesült Királyságból, Németországból, Olaszországból, Franciaországból, Izraelből és Ausztriából érkeztek, addig vidéken a legfőbb küldőországok sorrendben Németország, Ausztria, Csehország, Románia és Szlovákia voltak.

Az ünnepi hétvége forgalma a bevételeken is megmutatkozott. A szálláshelyek összesen 6,7 milliárd forint árbevételt könyvelhettek el, amelynek 42%-a az országhatáron túlról érkezőktől származott. A vendéglátóhelyek árbevétele pünkösdkor meghaladta a 14 milliárd forintot, ami tavalyhoz képest 61%-os növekedés. Szombaton és vasárnap is napi 5 milliárd forint feletti bevételt értek el a vendéglátó üzletek, ami kiemelkedő teljesítmény.

Az előrejelzések alapján júniusban, júliusban és augusztusban összesen közel 16,5 millió vendégéjszaka várható a hazai szálláshelyeken, ami 10%-kal magasabb, mint 1 évvel korábban. Ezzel minden esély megvan arra, hogy a nyárindító pünkösdi hétvégét követően a főszezon kiugró forgalmat eredményezzen.