Aláírták a városligeti Magyar Zene Háza tervezői szerződését

Forrás: MTI

 2015. június 10. 14:55

A Városligetbe tervezett épület 2018-ban a Hungexpo régi irodaházainak helyén nyílhat meg. Nem egyszerű koncertterem lesz, hanem a változatos típusú programoknak és aktivitásoknak köszönhetően valódi élményközpont – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

Fudzsimoto Szu építész, Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója és Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa aláírták szerdán Budapesten a Bartók Központ – Magyar Zene Háza tervezői szerződését.

Baán László közölte: a szerződés az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítésére vonatkozik. Az év végéig kidolgozandó, részletes tervek alapján lehet kiírni 2016-ban a közbeszerzési szerződést, hogy a jövő esztendő első felében megindulhasson az építkezés, és 2018 tavaszán megnyílhasson az épület a Városligetben, a Hungexpo régi irodaházainak helyén.

 

Fudzsimoto Szu elmondta: számára az egyik legizgalmasabb kihívás a természetet az építészetbe integrálni. A Bartók Központ – Magyar Zene Háza a park közepén épül majd fel, így nagyon szép feladat a természetet integrálni az épületbe; ez volt a fő ok, amely a pályázaton való indulásra ösztönözte.

A környezetvédők félelmeire reagálva Fudzsimoto Szu kiemelte, hogy a Liget Budapest projekt eredményeképpen nőni fog a park zöldfelülete, és úgy vélte, hogy lehetséges megtalálni az egészséges egyensúlyt az új épületek és a liget fáinak védelme között. Végeredményben a projekt mérlege pozitív lesz – hangsúlyozta.

Beszámolója szerint a terv hangsúlyos része a széles védőtető, amely túlnyúlik az épületen, külső és belső tereket is létrehozva. A park felé nyitott szabadtéri részek számos programnak, koncerteknek, fesztiváloknak adhatnak otthont, összekötve a házat a ligettel.

Batta András, a Zeneakadémia volt rektora, a Magyar Zene Háza munkacsoport vezetője a szerződés aláírása előtt kiemelte: az épület nemcsak formájában utal egy hanghullámra, hanem tervezett programja is „sok szólamot" szólaltat meg; a ház így a magyar zene presztízsét nagyban fogja gazdagítani.

 

Baán László emlékeztetett arra, hogy az irodát vezető Fudzsimoto Szút a Wall Street Journal 2014-ben a világ leginnovatívabb építészének választotta, egy valódi világsztár épít tehát Budapesten. Az épület dizájnja, látványa, a tájba illesztettsége egyesítve a Magyar Zene Háza munkacsoport kiváló koncepciójával olyan tartalmat fog nyújtani, ami unikális nemcsak Magyarországon, de a világon is – fejtette ki.

A miniszteri biztos szerint a zene megközelítését nem hagyományos állandó és időszaki kiállításokon keresztül képzelik el, hanem a legújabb technológiák felhasználásával, egy különleges, élményszerű utazást lehetővé téve a zene világában és a magyar a zenetörténetben. Az ikonikus épületben helyet kapó Bartók Központ – Magyar Zene Háza nem egyszerű koncertterem lesz, hanem a változatos típusú programoknak és aktivitásoknak köszönhetően valódi élményközpont – tette hozzá.