Átadták a Fertőrákosi Kőfejtőt és Barlangszínházat

Forrás: MTI

 2015. június 19. 14:53

Nemcsak Sopron, hanem az egész régió számára páratlan és egyedi érték a mintegy kétmilliárd forintból felújított Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház – mondta Sopron polgármestere pénteken a létesítmény átadó ünnepségén.

Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) emlékeztetett: a 2013 augusztusában kezdődött munkálatokat az Európai Unió 1,3 milliárd forinttal, a kormány 402 millió forinttal támogatta, a soproni önkormányzat pedig 317 millió forint önrésszel járult hozzá az építkezéshez.

A városvezető hangsúlyozta: a kőfejtőben tematikus témaparkot alakítottak ki, ahol természettudományos alapossággal lehet megtekinteni animációk, makettek és plakátok segítségével a 15 millió évvel ezelőtti miocén kori kő kialakulását, annak római korban kezdődött fejtését és hasznosítását.

Teljes körűen újították fel a barlangszínházat is, amely 760 ember befogadására képes. A színpad alatt építettek egy 1100 négyzetméter alapterületű kiszolgáló helyiséget, ahol a fellépők tudnak majd átöltözni. A forgószínpad előtt kialakítottak egy zenekari árkot, ahol egyszerre hatvan zenész tud játszani.

Fodor Tamás emlékeztetett: a barlangszínházat 1970-ben alakították ki, azóta csak egyszer, 1985-ben újították fel.  Most olyan "produktum" lett, amely "méltó a kultúra megjelenítésére és népszerűsítésére".

Hozzátette: a felújítás részeként fogadóépületet is építettek és parkolókat alakítottak ki.
Firtl Mátyás (KDNP) országgyűlési képviselő a Sopron és Fertőrákos közötti jó együttműködést hangsúlyozta, amelynek eredményeként a létesítmény kitörési pontja lehet a vidéknek a turizmusban.

Palkovits János (független), Fertőrákos polgármestere úgy fogalmazott: "hosszú böjt zárult le" és a színvonalas kialakításnak köszönhetően a határ menti községben "új ciklus kezdődik".

Horváth Zoltánné, a létesítményt üzemeltető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a barlangszínházban idén nyáron 15 előadást terveznek bemutatni, jövőre már harmincat.

A következő három hónapban koncertek, operák, operettek, musicalek és táncjátékok szerepelnek a kínálatban. Ma este fél kilenctől ünnepi műsorral, a Nemzeti Filharmonikusok fellépésével, Kocsis Zoltán vezényletével nyitják meg a szezont.
A szeptember 12-ig tartó időszakban Fertőrákoson vendégszerepel többek között a Budapesti Operettszínház, amely A Bajadér, valamint az Én és a kisöcsém című előadásokat mutatja be. Koncertet ad Demjén Ferenc és a Benkó Dixieland Band, a Páneurópai Piknik 26. évfordulóján pedig a Sopron Balett adja elő a Végtelen Európa című táncjátékot.

A barlangszínházat 2011 augusztusában, a kőfejtőt 2011 novemberében zárták be, mert életveszélyessé váltak.