Az Accor megvette a OneFineStay-t

Forrás: turizmus.com

 2016. április 09. 19:07

Az AccorHotels stratégiai befektetésével vezető szerepet szerzett a luxuskategóriás nyaralóházak piacán, ezzel komoly lépést tett a sharing economy alapú turizmus üzleti modelljükbe való integrálása felé – jelentette be az Accor.

A világ vezető szállodaipari vállalata 148 millió euróért befektet a OneFineStay-be, és a továbbiakban még 64 milliót költ rá.

A OneFineStay rangos márka volt eddig is a turisztikai céllal bérelt luxuslakások piacán, ugyanis a legjobb apartmanokat a legmagasabb szervizzel együtt ajánlja. A pihenési vagy üzleti céllal érkező utazók mindent megkapnak, amire szükségük van, ugyanakkor az ingatlanok tulajdonosai is biztonságban érezhetik magukat, hiszen értékeik biztosításától a profi takarításig mindent elvégez helyettük a bérbe adó vállalkozás. A cég a portfóliójában jelenleg 2600 ingatlannal operál, London, New York, Párizs, Los Angeles és Róma stratégiai pontjain kínál lakásokat.

Az Accor továbbfejleszti több tekintetben is a vállalkozást, hozzáadva szállodai és marketing tapasztalatait, valamint know-how-it. Az elkövetkező öt évben további 40 városban kínálnak majd ilyen kiadó apartmanokat. Ugyanakkor a OneFineStay függetlenül működő cég marad az AccorHotelsGroupon belül, továbbra is Greg Marsh vezeti és marad a menedzsment is.

Mind Sébastien Bazin, az Accor igazgatótanácsának elnöke, mind Greg Marsh üdvözölte a tranzakciót, kiemelve, hogy ezzel új fejezetet írnak a cég történetében, és hogy az üzletkötés mindkét félnek előnyére válik.

A hasonló, magánlakások bérlésén alapuló turisztikai projektek lényege, hogy nem kell felépíteni egy szállodát, amely óriási energiát és költséget emészt fel, hanem elég csupán kiadni már meglévő és kihasználatlan luxusotthonokat. Ez a formula eddig a klasszikus hotelek konkurenciája volt. Azzal, hogy ebbe a közegbe is belép a szállodaipar, éppen a konkurenciát kebelezi be, hiszen a szállodáknak világszerte mind erősebb versenytársai a kiadó lakások.

A sharing economy mai, általános értelemben megosztáson alapuló, közösségi gazdaságot jelent. Egy új mozgalom, ami egyre több iparágban hódít. A modell vezérgondolata, hogy mind kevésbé van jelentősége a tulajdonlásnak, és egyre inkább előtérbe kerül az elérés, ami számtalan helyen hatékonyságot, jobb fenntarthatóságot hoz. Az amerikai lakosság több mint fele bérelt, kölcsönzött vagy osztott meg másokkal termékeket az elmúlt egy évben, és egy felmérés szerint több mint 80 százalék azok aránya, akik hajlandóak rá.

Minderre tipikusan jó példa az ingatlanbérlet, még inkább a szállodaipar, hiszen a vendégek, lakjanak bár motelben, hostelben vagy luxuslakásban, csupán időlegesen használják a létesítményt.