Spórolnak az európai utazók, keresik az előszezoni ajánlatokat

Forrás: turizmus.com

 2023. április 14. 11:24

A legtöbb európai utazó a tavaszra és nyár elejére tervez külföldi utazást - derül ki az Európai Utazási Bizottság felméréséből. Mintegy 40 százalékuk júniusban vagy júliusban, míg augusztusban és szeptemberben csak 23 százalékuk utazik majd el, ami 9 százalékos csökkenés az előző évhez képest.

Az Európai Utazási Bizottság márciusban egy kutatás keretein belül 6 ezer olyan európait kérdezett meg, akik az elmúlt három évben legalább kétszer utaztak el egy vagy több éjszakára – számol be a felmérésről a Skift.

Szeptemberig az európaiak 72 százaléka tervez nyaralást, ami 5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Áprilisban és májusban a válaszadók csaknem 30 százalék fog elutazni külföldre. A legtöbben Európán belül maradnak, sokan látogatnak el szomszédos országokba, a régión kívülre pedig csak 11 százalék utazik el - derül ki a felmérésről.

Leginkább a tavaszi és kora nyári időszakot választják az európai utazók

Fotó: 123rf.com

 

Az infláció és az emelkedő utazási költségek miatt az utazók igyekeznek csökkenteni kiadásaikat a vakáció alatt: a legtöbben a vásárlási kiadásokat mérsékelik, valamint olcsóbb szállást és éttermet keresnek. Utazásaik korai tervezésével is igyekeznek elkerülni a magasabb árakat, a megkérdezetteknek 52 százaléka már lefoglalta a következő utazását.

Az idősebb szegmens más demográfiai csoportokhoz képest nagyobb költségvetéssel számol és hosszabb utakat tesz meg. Az 54 év feletti utazók több mint fele legalább 7 éjszakás utazást tervez, és költségvetésük meghaladja az 1500 eurót.