Az idei január még az aranykort idézte a budapesti turizmusban

Forrás: turizmus.com

 2020. március 24. 16:39

A világjárvány előtti utolsó hónapban a budapesti statisztikák még bőven 25% feletti szállodai árbevétel-növekedésről árulkodnak, és a vendégéjszakák is tovább szárnyaltak.

Üzleti értelemben 2020 első hónapját sokkal logikusabb volna a 2019-es év folytatásának tekinteni a fővárosban: a kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíj-árbevételei januári rekordmagasságba, 9,6 milliárd forint közelébe emelkedtek (+26,9%), a vendéglátóhelyi árbevételek pedig felülmúlták a 3 milliárd forintot (+20,7%) – kezdi elemzését a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ.

A szektor együttes bruttó árbevétele – az egyéb szolgáltatásokat is hozzászámítva – összességében meghaladta a 15 milliárd forintot (+22,1%). A szállásdíj-bevételek növekedése nem egyenlően oszlott el a különböző szállástípusok és kategóriák között: míg a kategória nélküli szállodák esetében alig haladta meg a bővülés a 14%-ot, addig a gyógyszállók 48,2%-os, a négycsillagos hotelek 57,6%-os, a panziók, közösségi szálláshelyek pedig 70% feletti árbevétel-növekedést realizáltak.Ez még akkor is figyelemre méltó eredmény, ha a belső arányok tendenciózusan a külföldi vendégeknek kedveznek, és az utóbbi években Budapesten – az ország többi részétől markánsan eltérően – a belföldi turizmus csökkenésének lehetünk tanúi.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíj-árbevételei rekormagasságot értek el januárban

Fotó: 123rf.com

Egy szoba bruttó átlagára 24.016 forint, az egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíj-bevétel 13.607 forint volt 2020. januárban Budapesten, ami rendre 14 és 22 százalékos bővülésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest.

A KSH által mért kapacitás-kihasználtság (56,7% a szobák és 42,4% az ágyférőhelyek esetében) kifejezetten magasnak számít januárban, +7,2 és +9,6%-okkal meghaladva a 2019. első havi értéket.

A SZÉP-kártya felhasználásának volumene (+124% tavaly januárhoz képest!) egyetlen év alatt rakétasebességgel tudott nőni Budapesten.

Külön érdekesség, hogy a fővárosi szálláshelyeken 74.476 ezer forint összértékben elfogadott Széchenyi Pihenő Kártya 61,5%-át, 45.832 ezer forintot a négycsillagos szállodákban realizálták.

A Budapest Card eladások területén is várakozáson felüli lendülettel indult az év eleje: az előző év azonos időszakához képest 38%-kal növekedett az eladott kártyák darabszáma.

 

A küldőpiacok vendégforgalma

2020. január hónapban 291.591 belföldi és külföldi vendég, mindösszesen 693.738 vendégéjszakát töltött el Budapest kereskedelmi szálláshelyein. Ez 13,1, illetve 13,4%-os növekedést jelent, vagyis folytatódott a tavaly ősszel felvett lendület.

A dinamikából ismét a nemzetközi forgalom profitált: a külföldi vendégérkezések 17,7%-kal, a vendégéjszakák 17,9%-kal bővültek, míg a belföldi vendégforgalom újabb -7, illetve -11,4%-os visszaesést volt kénytelen elkönyvelni a két fő dimenzióban.Az olasz beutazó forgalom várható későbbi alakulása szempontjából ez sovány vigasz, de tény, hogy Olaszországból – ahol egyébként a Budapest Card népszerűsége kiemelkedő, éppen ezért a BFTK a stratégiailag legfontosabb küldőpiacai közé sorolja – január folyamán közel 48%-kal több vendégérkezést és 44,8%-kal több vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken. 25-30%-os bővülést tudott felmutatni a román, a görög és a spanyol piac, és Németország és Lengyelország is tartotta jó formáját, nagyságrendileg 15%-os növekedési mutatókkal.

Idén januárban az orosz vendégek száma érte növekedett a leggyorsabban

Fotó: 123rf.com

A holland vendégéjszakák átmenetileg újra növekedésnek indultak (+16,1%), míg a francia vendégforgalom csökkent: az év első hónapjában 8,4%-kal kevesebb francia vendég 9,4%-kal kevesebb vendégéjszakát töltött el a fővárosban.

Az idei január igazi nyertesei azok a piacok voltak, ahol a pravoszláv karácsony (január 6-7.) hivatalos állami ünnepnapnak számít – mindenekelőtt Oroszország (13,4%-kal több vendégérkezés, 9,3%-kal több vendégéjszaka). Az orosz vendégek jelentős része (70%), az év többi részéhez hasonlóan, az ortodox karácsony idején is főként Budapestre érkezik — derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) szezonális elemzéséből.

Budapesten január 1-9. között Olaszországot és az Egyesült Királyságot megelőzve, toronymagasan az oroszok végeztek az első helyen a vendégéjszakák számát tekintve. Több mint háromszor annyi orosz vendég lakott január első harmadában a fővárosi szállodákban, mint egy évvel korábban, ugyanebben az időszakban.Ezzel nincs vége, mert egyéb, egyházi ünnepeiket a pravoszláv naptár szerint tartó országok – Szerbia és Ukrajna – is bámulatos teljesítményre voltak képesek januárban: Szerbiából 2.526 vendég (+17,3%) 6.467 vendégéjszakát (+33,6%), Ukrajnából 9.540 vendég (+23,2%) 17.655 vendégéjszakát (+33,2%) töltött el Budapesten.Az ázsiai országoknál sem mutatkozott még előjele a COVID-19 járvánnyal összefüggő visszaesésnek: a fertőzés kiindulópontjának számító Kínából például 54%-kal több vendégérkezést és 43%-kal több vendégéjszakát regisztráltak januárban Budapesten.Az országos adatokhoz hasonlóan, a BFTK is elmondhatja: az év kiválóan indult ugyan, de annál drasztikusabb visszaesés várható a következő hónapok elemzésénél.