Az MVI kérdéseire reagált az Operatív Törzs

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 24. 11:34

Esküvő és dolgozói maszkviselés - a Magyar Vendéglátók Ipartestülete által feltett két fontos kérdésre adott választ az Operatív Törzs.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete tájékoztatásért fordult az Operatív Törzshöz a 2020. szeptember 16-i miniszterelnöki bejelentést követően közzétett kormányrendelet értelmezésével kapcsolatban.

Levelükben ezt írták: A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet zenés, táncos rendezvényekre megtartására vonatkozó 6. § (1) szerint a zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet szerinti zenés, táncos rendezvény (a továbbiakban: rendezvény) – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt. (2) A rendezvény helyszínén – az ott foglalkoztatottak kivételével – 23.00 óra után 06.00 óráig tilos tartózkodni.

Az említett Korm. rendelet a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendeletre hivatkozik, amely viszont kivételként kezeli a családi eseménnyel kapcsolatos rendezvényeket.

Erre figyelemmel szeretnék az állásfoglalásuk kérni, hogy az új rendelet szerinti időbeli korlátozás vajon érvényes-e az esküvőkre vagy sem?

Emellett a 431/2020-as Korm. rendelet alapján a vendéglátó üzlet vendégei kivételével mindenki köteles az üzletben történő vásárlás, illetve az üzletben történő munkavégzés során maszkot viselni. A hatályát vesztő 285/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet 1.§ (2) szerint a vendéglátó üzlet belső (zárt) részében az ott dolgozók - a vendégek által látogatható területen - kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

Ezek szerint a vendéglátó üzletben dolgozóknak már nem csak a vendégtérben, hanem a konyhán is maszkot kell viselni 2020. szeptember 21-től?

A feltett kérdésekre a következő választ küldte az Operatív Törzs ügyfélszolgálata, kiemelve hogy a kiadott információk hivatalos állásfoglalásnak nem tekinthetők.

A 431/2020 kormányrendelet értelmében:

7. § (1) A vendéglátó üzletben 23.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - tilos tartózkodni.

(2) A vendéglátó üzletben 23.00 óra után 06.00 óráig az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele, valamint a vételár megfizetése céljából és időtartamára megengedett a tartózkodás.

A lakodalom önmagában nem minősül zenés-táncos rendezvénynek.

Amennyiben a lakodalom vendéglátó üzletben kerül megrendezésre, abban az esetben 23.00 órakor véget kell érnie. Amennyiben nem vendéglátó üzletben kerül megrendezésre, akkor 23:00-kor nem kell elhagyni a helyszínt.

A vendéglátóhelyeken csak 23 óráig tarthatnak az esküvők, művelődési házakban, sportcsarnokokban akár hajnalig

Fotó: 123rf

Ugyancsak a 431/2020 kormányrendelet értelmében:

1. § (1) A hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles

b) – a  kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzlet (a továbbiakban: vendéglátó üzlet) vendégei kivételével – az  üzletben történő vásárlás, illetve az  üzletben történő munkavégzés során

Jelen jogszabály nem tesz különbséget a vendégek által látogatható én nem látogatható területek között, így a munkavállaló a munkavégzés teljes ideje alatt a vendéglátó egység teljes területén köteles maszkot hordani.