Az Orbis megerősíti stratégiai együttműködését az Accorral

Forrás: turizmus.com

 2019. július 09. 13:47

Lengyelország és Kelet-Európa vezető szállodaipari vállalata, az Orbis, megállapodást írt alá az Accorral, amely szerint eladja a szolgáltatási aktivitását és hosszú távú együttműködést alapoznak meg az Orbis által tulajdonolt és lízingelt szállodákkal kapcsolatban.

A korábbi, üzletágak szétválasztásáról és a franchise-szerződés alapján működő szállodákkal kapcsolatos tárgyalásokról szóló bejelentéseket követve az Orbis aláírta a nem kötelező érvényű keretszerződést a szolgáltatási aktivitásának az eladásáról.

Az Accor átveszi az Orbistól az összes franchise-alapú szállodai aktivitást

Fotó: Accor.com

"Az elmúlt évtizedben az Orbis szignifikánsan növelte üzletét, belépett új országokba, minden üzemeltetési formában fejlesztette a szálloda-portfólióját és regionális vezetővé vált. Az Orbist az elmúlt 20 évben az Accor mint stratégiai partner és tulajdonos támogatta. Ezután figyelmünket az Orbis fő üzletére, az ingatlanmenedzsmentre fókuszáljuk" – nyilatkozta Gilles Clavie, az Orbis elnök-vezérigazgatója.

Az ingatlantulajdon-központú portfóliónak az értéke körülbelül 1,13 milliárd euró.

Gilles Clavie: Ezután figyelmünket az Orbis fő üzletére, az ingatlanmenedzsmentre fókuszáljuk

Fotó: Orbis

 

A megállapodás főbb pontjai

A megállapodás értelmében az Orbis és az Accor meghatározza a kondíciókat, majd az Accornak lehetősége lesz átvenni az Orbistól az összes franchise-alapú szállodai aktivitást, beleértve a menedzsment-szerződéseket és minden egyéb szolgáltatással kapcsolatos jogokat.

Az átalakítási terv után az Orbis és az Accor szállodamenedzsment megállapodást köt, melynek értelmében az Accor üzemelteti az összes, Orbis által jelenleg tulajdonolt vagy lízingelt szállodát.

A szolgáltatási aktivitások elfogadott eladási ára  körülbelül 1,2 milliárd PLN.

A tranzakciót várhatóan 2019 októberében zárják le. Ezalatt az Orbis szétválasztja a franchise-üzletágát és az ingatlanmenedzsment üzletágát.

A szolgáltatási aktivitások eladási ára körülbelül 1,2 milliárd PLN

Fotó: Accor.com

 

Az Accor a tranzakcióról

Összhangban a franchise-központú stratégiával 2018. november 27-én az Accor bejelentette, hogy elkezdte az Orbis deinvesztációs folyamatát és megválik az Orbis ingatlanportfóliójától – írja szállodalánc közleményében.

A csoport jelenleg 85,8% részben tulajdonos az Orbisban, melynek teljes eszközállományát újraértékelték egy független szakértő által: az összeg  1,18 milliárd euró.

Követve az Orbis döntését arról, hogy elválasztja a szállodaüzemeltetési üzletágát (franchise-megállapodások és menedzsmentszerződések) az ingatlanportfóliójától, az Accor megállapodott az Orbisszal a hotelüzemeltetési üzletág tervezett felvásárlásáról 1,2 milliárd PLN értékben (286 millió euró). A tranzakciónak nem lesz semmilyen kihatása a csoport EBITDA vagy nettó hitelállományában, mivel az Orbis teljesen konszolidált a pénzügyi értékeléseiben – zárul a közlemény.

A tranzakció értelmében a csoport átveszi a franchise-megállapodásokat és a menedzsment-szerződéseket az Orbis 136 közép-európai szállodájában.

Az Accor emellett elkezdte az Orbis tulajdoni hányadának az eladását és szándékában áll kiválasztott szereplőket megkeresni az eladással.