Bivalymozzarellától az ökoturizmusig – ismét Föld Órája március 28-án

Forrás: turizmus.com

 2015. március 02. 12:15

Az éghajlatváltozás hatásai világszerte érezhetőek, ám a sarkvidéki jegesmedvék élőhelyének drámai szűkülése, vagy az ausztráliai Nagy-korallzátony élővilágának fenyegetettsége mellett a hazai természet sincs biztonságban – állítják a WWF Magyarország szakemberei.

 

A végeláthatatlan Hortobágy, a hegyvidéki tölgy- és bükkerdeink, vagy a Dráva páratlan ártéri tájai végleg átalakulhatnak gazdag és ritka élővilágukkal, egyedülálló értékeinkkel együtt – áll a WWF közleményében, amely szerint idén kilencedik alkalommal figyelmeztet erre a jelképes lámpaoltás, március 28-án, este fél 9-kor. A kezdeményezéshez 2009 óta minden évben Budapest is csatlakozik, számos más hazai település kíséretében.

Ezért a WWF Magyarország 2015-ben, a Föld Órája kapcsán a hazai természeti értékekre hívja fel a figyelmet. - tájékoztatott Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia programvezetője. A WWF Magyarország több éve dolgozik együtt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszatarján településsel. Itt olyan földhasználat kialakítása a cél, amely jobban alkalmazkodik az éghajlatváltozás által felerősített jelenségekhez, amilyenek például az árvizek, belvizek és aszályos időszakok.

Az együttműködés egyik eredménye, hogy az árvízi kockázatot növelő és gyorsan terjedő invazív növényekből előállított biomassza, mint tüzelőanyag ellátja az önkormányzati intézmények fűtőenergia szükségletét. A megtisztított ártéri területeket legeltetéssel tartják karban, a Magyarországon őshonos vízi bivalyok segítségével. A vízi bivalyok nyújtotta új lehetőség az ökoturizmus, melynek fellendítésére a WWF Magyarország idén új fejlesztéseket tervez. A tanösvény, és mintaterület bővítés mellett a Tiszatarjániak a bivalymozzarella helyben történő előállítását is szeretnék beindítani, amely a helyi közösségek éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodási képességét erősítheti. Ehhez azonban további segítségre van szükség.

 

A márciusban érkező, vállalati forrásból vásárolt 5 fiatal bivaly mellé további ötöt szeretnének vásárolni Tiszatarjánban, hogy elősegítsék a hullámtéri vizes élőhelyek hatékonyabb fenntartását és megteremtsék a helyi sajttermelés feltételeit, amely további munkalehetőségeket és alternatív bevételi forrásokat jelenthet.