Budapest, a regionális RevPAR-bajnok

Forrás: turizmus.com

 2019. november 11. 13:58

Közép-Kelet-Európa szállodai és turisztikai fejlesztési irányait boncolgatta a november 7-én Bécsben megrendezett International Hotel Investment & Design Conference.

Az eseményen mintegy 300 fő vett részt – szállodafejlesztők, finanszírozók, tervezők, designerek, szakértők, és nem utolsósorban a régió legjelentősebb szállodaláncainak vezetői.

Az eseménynek a konferencia nevéhez méltó helyszínként a Hyatt szállodalánc Andaz márkanevű, lifestyle szállodája adott helyszínt, amely az újonnan épített bécsi Hauptbahnof környékén található több mint 10 szállodát és közel 2000 szobát felölelő térség vezető hotelje is – tájékoztatta szerkesztőségünk Hegedűs Attila, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. egyik vezetője.

A BDO előadóként is szerepelt, mellette számos magyar cég – köztük az Accent Hotels, a Budapest Airport, a Lima Design, a Futureal és a Realiscon – vett részt a konferencián.

Mintegy háromszázan vettek részt a konferencián

Fotó: BDO Magyarország

Megnyitójában Steven Kuhn, egyébként Budapesten élő amerikai ex-kommandós felidézte élményeit, amelyek mind arról szóltak, hogy a változást és a kétségeinkkel való szembenézést magunkban kell elkezdenünk, de nyitottnak kell lenni a világ fejlődési irányaira, és akkor sikeresek lehetünk.

 

Innováció és versenyképesség

A főbb paneltémák között felmerült a kérdés, hogy az újonnan piacra lépő és dinamikusan terjeszkedő, a hotelpiac és a közösségi szálláshely mezsgyéjén mozgó indiai OYO és társai például innovatívabbak-e a hagyományos szállodáknál. Ugyanis míg a hotelek többsége a szolgáltatás igénybevétele után érdeklődik a vendégélményről, számos egyéb csatorna – lásd Booking, Airbnb, de akár az OYO is – már az érkezés előtt igyekszik felmérni az igényeket, elébe menve azoknak – mutatott rá például David Turnbull nemzetközi média- és technológiaszakértő.

Hasonló jellegű vita bontakozott ki a különböző szállodabrandek – Radisson, Motel One, Accor, Louvre Hotels – képviselői között, akik azt hasonlították össze: melyek azok az esetek, amikor egy jó designnal és arculattal rendelkező, úgynevezett limited service háromcsillagos hotel versenyez egy hagyományosabb termékként megjelenő négycsillagos, úgynevezett full service hotellel.

Több témáról élénk vita bontakozott ki

Fotó: BDO Magyarország

Hasonló üzenete volt a fiatal tervezők és a márkaépítők eszmecseréjének, akik például azt boncolgatták, mikor és hol érdemes tetőbárt vagy úszómedencét létesíteni – mindkettő nagyon divatos ma, de csak ott kell ilyet kialakítani, ahol vagy biztosított az egész éves sikeres üzemeltetés és profit, vagy olyan lenyűgöző a kilátás, ami egyedi értékesítési pontot jelent egy hotel életében.

 

Nő régiónk potenciálja

Az egyik legérdekesebb átvezető beszélgetés a kelet-európai tranzakciós piacról szólt, ahol elhangzott, hogy bár a régió tranzakciós forgalma meghaladja a 2,5 milliárd eurót, ez még mindig csak 10%-a az összeurópai forgalomnak, és fele a németországinak. Nekünk, magyaroknak is izgalmasan hangzott, hogy a szállodai hozamok esetében már vannak jelei a 6% körüli hozamszinteknek, ennek ellenére Budapest még lemaradásban van Prágához és Varsóhoz képest – idézte fel Hegedűs Attila a Christie’s moderátorának előadását.

Ennél örömtelibb hírrel szolgált az STR, a legnagyobb globális szállodai adat- és teljesítménytrend elemzőjének előadása, ugyanis a régió jelentősebb szállodapiacainak (fővárosainak és kiemelt városainak) elemzésekor kimutatta, hogy a szállodai RevPAR a 2013–2018 közötti időszakban európai szinten is az egyik legkiemelkedőbb mértékben Budapesten nőtt. A magyar főváros mutatója 78%-ot bővült, míg egyes érettebb piacok esetében ennél jóval kisebb volt az emelkedés.

Az STR előadójának fő üzenete azonban az volt, hogy a nagy nemzetközi konferenciák és események azok, amelyek tartósan tudják az árakat emelni és a növekedést fenntartani – ezért is lesz Budapest számára fontos a konferenciaközpont-fejlesztés, míg a frekventált, nagy tömegeket koncentráltan mozgató időszakos sportrendezvények pillanatnyi árfelhajtó hatást tudnak elérni.

Utóbbira példa volt a lengyel–ukrán labdarúgó-Európa-bajnokság és a tavalyi orosz foci-vb utóhatásainak elemzése – több piacon ugyanis az árak visszaálltak az esemény előtti szintre. Hasonlóan, egyes túlfűtött piacokon, ha egyszerre több ezer szoba lép be, az összpiaci szinten RevPAR-visszaesést is eredményezhet.

 

Örömök és nehézségek egy szállodakoncepció kialakításánál

A konferencia zárása előtt az előadásokat hősiesen végigülő több száz fő egy laza hangulatú beszélgetésen hallgathatta végig a házigazda Andaz tulajdonosának és üzemeltetőjének, valamint a designért és kialakításért felelős szakértőjének visszaemlékezését arról, milyen örömök és nehézségek vannak egy szálloda koncepciójának kialakításában. Ezt a panelt a turizmus.com-nak a konferenciáról beszámoló Hegedűs Attila moderálta a BDO Magyarországtól.

A termék és az innováció fontosságának hangsúlyozása végigvonult a nap főbb mondanivalóin

Fotó: BDO Magyarország

A beszélgetés során a résztvevők őszintén feltárták azokat a pontokat is, amikor a projektfejlesztés során hibákat követtek el, és elmondták, miként próbálták őket korrigálni. Ezzel is alátámasztották, hogy egy sikeres termék alapja a megfelelő designnal letehető.

Hegedűs Attila értékelése szerint összességében elmondható, hogy az újszerű rendezvényen a termék és az innováció fontosságának hangsúlyozása végigvonult a nap főbb mondanivalóin. Külön öröm volt, hogy Budapest pozitív színben tűnt fel, ugyanakkor számukra az is megtisztelő, hogy a konferencia igazgatóságába jövőre is a BDO adja az egyik tagot, ezzel is reprezentációs lehetőséget nyújtva a magyar piac szereplőinek – tette hozzá.