Budapest Márka lett a Gerbeaud Cukrászda és az Onyx

 2014. március 25. 17:33

Magas színvonalú magyar és nemzetközi szolgáltatásaik, valamint az ország jó hírnevének terjesztésének elismeréséül Budapest Márka címet adományozott a Főváros Közgyűlése a Gerbeaud Cukrászdának és az Onyx étteremnek.

Kevesen érdemlik meg jobban az elismerést, mint a Gerbeaud, hiszen ez a márkanév már régóta valódi minőséget képvisel, és viszi jó hírét Budapestnek és Magyarországnak a világban - méltatta a cukrászdát Rogán Antal V. kerületi polgármester kedden, az elismerés átadásakor. A politikus ugyanakkor hangsúlyozta: a Gerbeaud komoly turisztikai hatással is bír, hiszen a város vonzerejének megtartásához olyan márkák szükségesek, amelyekért visszajönni is érdemes. Ő maga számos külföldi vendégét hozta már ide és az Onyxba, és karácsony környékén gyakorta rendelnek rajta keresztül bejglit a Gerbeaud-ból.
Szentes Tamás főpolgármester-helyettes felidézte: a Budapest Márka címet Budapest Fővárosi Közgyűlése 2013-ban alapította azért, hogy olyan kiemelkedő tevékenységeket és szolgáltatásokat díjazhasson, amely a főváros és az ország hírnevét egyaránt öregbítik. Az elismerést ugyan már decemberben odaítélték, ám hivatalos átadására csak most került sor.

Az 1858-ban, a József Nádor téren Kugler Henrik cukrászmester által nyitott cukrászda hamarosan komoly sikert aratott a fővárosiak körében, jelenlegi helyére 12 elteltével költözött. Ám mivel az alapítónak nem voltak örökösei, külföldön keresett olyan szakembert, akire rábízhatta a házat – így találkozott Gerbeaud Emillel, aki 1884-től vette át a működtetést és saját kreációival tette híressé a cukrászdát. A Gerbeaud-házat 2004. óta üzemeltető csapat feladata ezen minőség továbbvitele, a tradíciók és az innovációk segítségével, ezen szemlélet – és a kimondottan nívós éttermi kínálat hiányának pótlására – nyílt meg 2007-ben az Onyx – mondta Niszkács Anna, a Gerbeaud-ház értékesítési és marketing vezetője.

Hamvas Zoltán F&B vezető hangsúlyozta: az Onyx volt 2011-ben az első étterem, amely közép-európai séf – Szulló Szabina – vezetésével nyerte el a Michelin-csillagot, Széll Tamás pedig 10. helyen debütált tavaly a Bocuse d’Or világversenyen. A csillagot idén is meg tudták tartani, ám nagyon számítanak arra, hogy ezt meg is tudják duplázni. Ugyanakkor a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöki posztját is betöltő szakember szerint örvendetes, hogy folyamatosan nő a nívós hazai éttermek száma, és reméli, hogy a melegkonyhás szakácsverseny 2016-os európai döntőjét Budapest rendezheti.

 

A Budapest Márka elismerést négy területen osztják ki: kiemelkedő termékek, szolgáltatások, kimagasló kulturális-művészeti eredmények, valamint kimagasló közszolgáltatások. Az elismerést területenként évente legfeljebb tíz alkalommal adományozzák.
A Budapest Márka cím korábbi kitüntetettjei közé tartozik a vendéglátóhelyek közül a XVIII. kerületben működő Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda és Étterem, és a csepeli Rizmajer Kézműves Sörfőzde és Sörház is.