Csalók szednek idegenforgalmi adót a Fővárosi Önkormányzat nevében

Forrás: turizmus.com

 2024. január 16. 17:53

Ismeretlen tettesek Budapest Főváros helyi önkormányzati adófizetési kapuja címmel hoztak létre hamis internetes felületet.

A Fővárosi Önkormányzat közlése szerint ismeretlen tettesek Budapest Főváros helyi önkormányzati adófizetési kapuja címmel hamis internetes felületet hoztak létre. Az egyik legnagyobb elektronikus szállásfoglaló cég levelezési rendszerén keresztül arra szólították fel a Budapesten megszálló vendéget, hogy turisztikai adót fizessen a honlapon keresztül. A visszaélésről bejelentés érkezett a Fővároshoz.A csalók azt terjesztették, hogy az adó mértéke 1000 forint/fő/vendégéjszaka.Budapest Főváros Önkormányzata nem szed adót a fővárosban szállást foglalóktól. Idegenforgalmi adót a bérlemény helye szerint illetékes kerületi önkormányzat, a helyi adókról szóló törvény alapján kizárólag a szállásadóktól szed.

Csalók élnek vissza a Főváros nevével és címerével

Fotó: 123rf.com

A közlemény szerint Budapest hivatalos címerének jogosulatlan használatával az angol nyelvű weblap azt a hamis látszatot kelti, mintha a Fővárosi Önkormányzat hivatalos weblapja lenne, holott Budapest Főváros Önkormányzatának nincs köze a szállást foglalókat érintő adó megfizetésére felszólító weblaphoz.

Budapest Főváros főjegyzője csalás bűntettének alapos gyanúja miatt feljelentést tett az ügyben, és kezdeményezte, hogy a rendőrség intézkedjen az üzemeltetőnél a honlap felfüggesztéséről – írja a Világgazdaság.