Elhunyt Kiss Imre

Forrás: turizmus.com

 2023. május 29. 13:47

Hosszú betegség után, életének 68. évében elhunyt Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum korábbi igazgatója.

Kiss Imre 1984-ben az ELTE BTK régészet-sémi filológia szakán szerzett diplomát, majd húsz éven át, 2004-ig az üzleti életben dolgozott külkereskedőként. 2004-ben nevezték ki a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatójának, egy költözés előtt álló múzeum élére – írja honlapján az intézmény.

A közgyűjteményi szakma első menedzser múzeumigazgatójaként sikeresen állította új pályára az országos gyűjtőkörű múzeumot, miközben kétszer, 2005-ben és 2011-ben, levezényelte a múzeum költöztetését és az eredetileg nem múzeumi célra szánt épületek átalakítását. Mindezekért 2012-ben Podmaniczky-díjban is részesült.

Kiss Imre (1956–2023)

Fotó: MKVM

2005-től elindította a KULTEA márkanév alatt futó kulturális programsorozatot, amely a múzeum épületének maximális kulturális hasznosítását tette lehetővé, példát mutatva ezzel más múzeumoknak is.

Amikor állandó kiállítást nem rendezhetett a dinamikus fejlődési pályára állított múzeum, időszaki és utazó kiállításaik tekintetében „piacvezetővé” vált a magyar múzeumi szférában, nem csupán az országhatárokon belül, de azokon kívül is: a székelyföldi városokban éppúgy, mint Berlinben, Rigában vagy Belgrádban.

A Kiss Imre által vezetett MKVM új állandó kiállításait és példaértékű múzeumi tevékenységét 2014-ben – ekkor már Óbudán – a Pulszky Társaság az Év Múzeuma díjjal jutalmazta.

Múzeumi pályája során több mint 30 kiállítást jegyzett kurátorként, a „Szódavíz, egy magyar kultuszital” című tárlatot maga utaztatta 15 éven át, és azonos címmel könyvet is megjelentetett.

A design kultúra ápolása az ő ösztönzésére került a múzeum fókusztevékenységei közé, kiállítássorozatának eredményeként SZOC DEKO néven új fogalmat vezetett be a magyar művészettörténetbe, a ’60-as, ’70-es, ’80-as évek vizuális kultúrájának tanulmányozására.

Kiss Imre a magyar játékkultúra gyűjtéséért, megőrzéséért, valamint az intézményfejlesztés elkötelezett művelőjeként 2022-ben a Kiss Áron Magyar Játék Társaság PRO LUDO díjában részesült.

A Pulszky Társaságban 2011–2015 között alelnök volt, 2019-től az ellenőrző bizottság elnökeként erősítette a vezetőség munkáját. Legnagyobb hatású kezdeményezése a Múzeumi Szakma Kocsmája, amely hosszú időn át informális kereteket adott a találkozásra, szakmai beszélgetésekre. 2022-ben a múzeumi szférában folytatott, hosszabb távon kiemelkedő és hatásában jelentős tevékenységéért a Pulszky Társaság Éri István-díjában részesült.

Számos további szakmai és társszakmai, valamint gasztronómiai díj mellett 2020-ban kimagasló múzeumszakmai életútja elismeréseként a muzeológusoknak adományozható legmagasabb állami szakmai kitüntetést, a Móra Ferenc-díjat vehette át – olvasható többek között a visszaemlékezésben.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.