Elkezdődött a füzéri vár rekonstrukciója

Forrás: MTI

 2014. október 05. 15:38

Megújul a füzéri vár, a több mint másfél milliárd forintba kerülő rekonstrukció megkezdését jelképező alapkövet szombaton helyezték el a középkori erődítmény kápolnájában.

Hörcsik Richárd a térség országgyűlési képviselője az alapkőletételt követően elmondta: bár most a vár részleges rekonstrukciója kezdődik meg, a cél a teljes felújítás, erre a mostani uniós fejlesztési források lehetőséget biztosítanak.

A mostani munka tartalmazza az úgynevezett felső-vár részleges rekonstrukcióját, megújul a palotaszárny, a várkápolna és az alsó bástya.

A kivitelezés befejezését követően a 16-17. századból fennmaradt gazdag leletek méltó körülmények között mutatják be a hazai történelemben meghatározó helyet képviselő erődítmény, a várvédők és a várlakók mindennapjait. Ezt korhű építészeti megoldásokkal, illetve a fennmaradt feljegyzések alapján elkészített korhű belső berendezéssel, valamint a középkort megidéző látványosságokkal fűszerezik. Rekonstruálják a váruradalmi kézműves házat, egy 1940-es, 50-es éveket idéző lakóépület kialakításával pedig bővül Füzér község tájháza.

Mindezekhez kapcsolódóan informatikai rendszert is kiépítenek, amely biztosítja a jelenlegi és a jövőben kiépülő turisztikai látványosságok közötti kapcsolatot, informatikai vezérlést, biztonság technikát, jegyrendszert.

A várban interaktív középkori kiállítások nyílnak majd, ezek egyebek mellett a vár kincstári funkcióját, a 16-17. század hétköznapi életét, tárgyi kultúráját, az erődítmény építéstörténetét, a Perényi családhoz fűződő történeti eseményeket mutatják be, s kialakítanak egy nemzeti koronaőrzési emlékhelyet is.

A fejlesztés célja, hogy a zempléni térség egyik legnagyobb idegenforgalmi látványossága még inkább az idegenforgalom középpontjába kerüljön.

A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság 2012-ben a Regionális Operatív Programok keretében harmincnégy új kiemelt turisztikai beruházás támogatásáról döntött csaknem 47 milliárd forint értékben, ebből a pénzből finanszírozzák a füzéri vár rekonstrukcióját is.

A füzéri várgondnokság "Élő Vár Zemplénben" című projektjét két évvel ezelőtt 1 milliárd 544 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítették, a beruházás az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Programja keretében valósul meg, a kivitelezést a Laki Zrt. végzi, azzal a tervek szerint egy év múlva végeznek.