Erdő és gasztronómia?

Forrás: Vagabond.se

 2017. január 25. 18:11

Új trend: az erdő, ami körülvesz. Így fogalmazhatnánk meg a stockholmi gasztronómia egyik új irányzatát, és ennek az újszerű varázsnak kevés ínyenc külföldi turista tud ellenállni.

Milyen lehet élni egy erdőben és csak azokat az étkeket fogyasztani és feldolgozni, amit a természet nyújt?

Ezt próbálja bemutatni a stockholmi Michelin-csillagos Volt étterem, amely újszerű koncepciójáért 2015-ben kapta meg az olyannyira vágyott kitüntetést. A puritán enteriőr korántsem utal a luxusra, annál inkább az árak és a magas szintű szerviz. Voltból egyébként nem ez az egy: Európában több helyen is működik hasonló koncepciójú étterem.

Az ételek tálalása követi az újkori stílust: kicsike tálakon néhány apró, művészien elrendezett falatka. Szinte az egész menüsor ízelítőkből, előételekből áll. Az erdő adományait, a bogyókat különlegesen pácolva kínálják – például a fenyőrügyet is, maga a páclé is a több száz éves, természetes anyagokat felhasználva készült.

Az étterem olyan komolyan veszi a helyi alapanyagok felhasználásának ma már szinte kötelező divatját, hogy a gin-tonikot nem citrommal ízesítik, hanem egy citromízű erdei növénnyel, a klasszikus koktélhoz pedig fenyőág szolgáltatja a keverőkanalat.

A menüben a most újra felfedezett gyökérzöldségek, mint karalábé és cékla, - természetesen garantáltan bio körülmények között termesztve - erdei gombák, díszítésnek moha, láva.  A termesztett alapanyagok esetén mindről tudhatjuk, hogy hol, melyik kertben termett, hogyan, kik művelték az ágyást és még tán azt is, ki vezette a kis környezetvédő működésű traktort...

A savanyítási módok mind hagyományosak, a borok többnyire nyersborok, e műfaj legjobb francia és olasz képviselői, alig kezeltek, alig „tisztítottak", szinte még érezni rajtuk az erjesztés illatát.

Bár a kávé sem terem meg Svédországban, ezt azonban nem hagyják ki, hiszen svéd nemzeti italnak számít, ellenben a XX. század elejét idéző, csepegtetős üveglombikos főzőben készül. A desszertek nem túlbonyolítottak, és bio  gyümölcsökből, házilag készített dzsemek teszik még finomabbá a kis piskótákat.

Kapcsolódó cikkek

Erdővarázs a nagyvárosban

2016. szeptember 07.